Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Авариен изход" на живо с публика

Снимка: Ани Петрова

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания.

Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги възобновява и първото такова прослушване ще бъде на премиерната постановка на "Авариен изход".

Заповядайте на 25 май от 18.00 часа в Второ студио на БНР, входът е свободен. Ще се срещнете с автора на пиесата Силвия Чолева и с нейния режисьор Валентин Ганев. А излъчването по програма "Христо Ботев" ще се състои на 18 юни, неделя, от 16.00 часа.

"Авариен изход" е третата пиеса на Силвия Чолева, която редакция "Радиотеатър" включва в репертоара си след "Ела, легни върху мен" и "Името, твоето име", и двете реализирани от Снежина Петрова. В "Авариен изход" авторката мимоходом, в крачка, като че ли без да иска напипва болезнените проблеми в обществото ни и ни ги разказва, без да слага акцент върху никой от тях, без да съди героите си, но през цялото време усещаме горчивата ѝ, насмешлива усмивка. Как живеем, е въпросът, на който всички мъчително се стремим на намерим отговор. Не живеем както трябва, е отговорът на Силвия, не живеем в благодарност и в радост, не сме добри, не сме благородни, огрубяхме и оглупяхме, трябва да ни се случи най-лошото, за да се опомним.

Деликатната режисура на Валентин Ганев успява да изтегли нишките на хумора и иронията, без да ги натрапва, може би ни казва, че единствено през смеха можем да погледнем сериозно на себе си, без да се уплашим. Той умело води актьорите Йорданка Стефанова, Мария Каварджикова, Стефка Янорова по техните лъкатушни пътища, за да изградят запомнящи се и едновременно с това трудно податливи на определения образи.

"Авариен изход" е рентгенова снимка на нас самите днес и с безпристрастността на рентген показва недъзите ни и техните симптоми.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени