Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Злоупотреби или скрити управленски интереси в "Майчин дом"? Медици на протест

Снимка: архив

"Основната причина, която провокира напрежението и протеста на работещите в "Майчин дом", е тоталното с години наред погазване на законодателството и Конституцията от страна на представляващия работодателя - проф. Костов, тотална липса на комуникация, погазване на законите, принуждаване на хората, преследване и тормоз". 

Така Милена Атанасова - зам.-председател на Синдикат "Защита" и председател на синдикалната секция в "Майчин дом", обясни причините за днешния протест на медици от акушеро-гинекологичната болница. Протестът е организиран от синдикат "Защита" и е обявен като протест в защита на трудовите и гражданските права. 
По думите ѝ несправедливо се разпределят допълнителни възнаграждения, има принуждаване на хора да подписват промяна на длъжностите, които изпълняват, понижават се и има гонене по други клиники. 

"Върхът на нахалството е - предварително се уведомява НАП за промяна на длъжност на дадено лице, без предварително да е съгласувано и да е уведомено лицето, както изисква Кодексът на труда". 

Атанасова посочи, че данните са и в доклада на звено "Вътрешен одит" на МЗ от август 2022 г. По думите й обаче няма никаква реакция по този доклад:

"Министърът на здравеопазването Меджидиев продължава да го прикрива. Никаква реакция". 

Тя отрече причина за напрежението да е отстраняването на досегашния изпълняващ длъжността началник на Клиниката по анестезиология Елена Георгиева. Напрежението и недоволството изригва първо в тази клиника, но не е само тя, категорична бе Милена Атанасова. 

По думите й има готовност за масови оставки, ако не се разрешат проблемите. Тя отбеляза, че са помолили работещите в клиниката да не подават колективни оставки. 

Д-р Юрий Хранов изказа мнение, че действието на д-р Елена Георгиева е неправомерно:

"Тя уронва авторитета на тази стратегическа болница. Сега се иска да има разнобой във взаимоотношенията между анестезиолози, акушер-гинеколози и неонатолози. Няма такъв разнобой, това е инспирирано от едни нездрави помисли на някои от колегите, които използват д-р Георгиева като инструмент за други техни интереси", смята той и даде пример, че може да се цели оставката на директора на болницата. 

Според него в болницата има скрити управленски интереси. По думите му за това се използват инструментите на "паважната демокрация и уличния натиск".

Д-р Хранов смята, че такъв директор досега болницата не е имала. Той го определи като "национално богатство".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна