Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Методи Андреев: Опасно е да правиш каквото и да било с ГЕРБ, начело с Борисов

Методи Андреев
Снимка: Ани Петрова

"Иновациите са хубаво нещо, стига да се използват по правилния начин. За правителство с ротационен премиер съм песимистично настроен оптимист. Нямаме кой знае колко голям избор. Но с Бойко Борисов начело на ГЕРБ е опасно да правиш каквото и да било. Най-голямата грешка, която могат да допуснат ПП и ДБ е да се откажат от това, заради което беше създадена коалицията". 

Това каза пред БНР политическият анализатор Методи Андреев, университетски преподавател, бивш депутат от ГЕРБ от гражданската квота. 

И допълни, че ГЕРБ трябва да помислят за вътрешна лустрация против корупцията вътре в партията и да помислят за промяна по върховете на самата партия. 

"Новото мнозинство трябва да заяви, че няма свещени крави и недосегаеми, за да е ясно на българския гражданин, че не се прави уйдурма за спасяването на Бойко Методиев Борисов и близката му шайка от ГЕРБ, а се прави жертва и от двете страни, за да може България да направи крачка в правилната посока. Ако това правителство заработи, в спешен порядък трябва да бъде гласуван законът за КПКОНПИ и да започне тотална проверка за интегритет на министрите, на зам.-министрите, на всички общински кметове, независимо от партийната им принадлежност, с два и с повече мандата. Огромната корупция и далаверите са в местната власт. Само тогава тази формула ще бъде работеща. Целта е правителството да покаже ново отношение към проблемите на държавата". 

В предаването "12+3" Андреев посочи, че промените в Конституцията са големият въпрос

"Трябва дълбока промяна в Конституцията, защото властовото каре, окупирало държавата 12-13 години, в лицето на главен прокурор, на Доган, Борисов, Пеевски, може да бъде разбито по сериозен начин със сериозна реформа в законите, в Конституцията.Но засега съм песимист по отношение на такава реформа". 

Интервюто на Даниела Големинова с Методи Андреев в предаването "12+3" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!