Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медици от АГ болница "Майчин дом" протестираха пред Министерството на здравеопазването

Снимка: БГНЕС

Лекари от клиниката по анестезиология и други медицински работници от столичната болница "Майчин дом" протестираха пред Министерството ва здравеопазването с искане за оставката на директора на лечебното заведение проф. Иван Костов. Така синдикат "Защита"  застана зад уволнения началник на клиниката д-р Елена Георгиева. 

От Медицинския съвет в болницата са на страната на директора:

От 2 години и половина д-р Елена Георгиева е начело на клиниката по анестезиология в "Майчин дом", през това време не е имало проблем, че не е хабилитирано лице, казва тя:

"Изведнъж, при опит да потърся едни пари, които се отчисляват от избор на екип, провокира всички тези действия. Тъй като аз 2 години и половина изпълнявах тази длъжност без да има проблем".

Според д-р Георгиева има редица нарушения от страна на ръководството на болницата: "Има одитен доклад,  там е открито например, че роботизирана хирургия, която напоследък е много актуална -  от проверката е установено, че са работили 19 акушер-гинеколози роботизирана хирургия, като само 3 от тях имат ценз за това".

От болницата заявиха, че твърденията на д-р Георгиева не са верни. Медицинският съвет, който включва всички ръководители на клиники и другите структурни звена на лечебното заведение, застана зад решението на ръководството за освобождаване на д-р Георгиева от поста началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение:

"Аз съм д-р Чернев, ние сме трето ниво болница, има си законово определени изисквания, имаме нужда от утвърдени специалисти, хабилитирани, защото поемаме най-тежките случаи от цялата страна".
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна