Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари от МУ-Пловдив рисуват в подкрепа на болни деца

| обновено на 24.05.23 в 13:38

Лекарите рисуват за деца е сърцевината на благотворителната изложба "Цветове за децата - нашето бъдеще", организирана от Арт Ателие на МУ-Пловдив.

През периода от 1-ви до 9-ти юни 2023 година, фоайето на Учебен корпус 1 ще се превърне в пространство, изпълнено с красота и доброта, в духа на добрата традиция. Гостуващите автори - проф. д-р Галина Куртева, дм, д-р Нели Цолова, както и представителите на домакините - доц. д-р Юлия Пеева, дм от катедра "Социална медицина и обществено здраве" и гл. ас. Милена Драганова, дб от катедра "Медицинска биология", ще представят своите произведения, които ще ни запознаят с красотата и доброто.

Проф. д-р Галина Куртева, дм, е известна като един от водещите авторитети в областта на медицинската онкология и химиотерапия в България. Нейното професионално постижение като специалист, дългогодишен национален консултант, ръководител на Клиниката по химиотерапия в УСБАЛ по онкология в София и виден учен с над 100 научни публикации, заслужава огромно уважение.

“Благотворителната изложба е инициатива, започната от университета в Пловдив. Идеята беше лекарите да представят свои творби и да превърнат изложбата в мисия за подкрепа на децата, които се нуждаят от грижа и лечение“, казва проф. Куртева в ефира на “Нашият ден“. Тя с радост споделя, че е част от тази инициатива, защото това може да привлече вниманието на обществото към нуждите на тези деца.

На днешния 24-ти май, тя отправя послание към всички нас - да благодарим на съдбата, че сме тук и имаме възможността да дишаме в страна с изключителна красота.

Заниманието с рисуването за проф. Куртева започва още в детството, но се развива преди няколко години. Въпреки нейната заетостта в медицината, която не оставя много свободно време, тя успява да намери време за рисуване, защото “когато човек почувства вътрешна нужда, той отделя време за нея“. 

Съдбата я води случайно до един от най-добрите художници от Москва - Александър Сергеев, който в нея разбужда таланта, който очевидно е бил скрит в нея. В миналото тя имала желание да следва архитектура, но имало семейни съображения, които я спирали да го направи.

В предаването проф. Куртева отбелязва, че има множество стимули, които могат да накарат човек да вземе четката или шпатулата в ръка. Тя вярва, че ние сме благословени с това, което сме като нация в момента. Живеем в страна с изключителна красота, и когато излезем извън ежедневието и погледнем през прозореца, можем да намерим вдъхновение за рисуване.

Проф. Куртева подчертава, че е обиколила много места, но никъде не е срещала по-неповторими усещания за красота от България. Тя споделя своето възхищение и вдъхновение от уникалната природа и атмосфера на страната ни.

Откриването на изложбата е от 13.00 часа на 01.06.2023 г. във фоайето на Учебен корпус 1


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна