Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Христев: Трябва ни конституционна реформа, която да разплете порочните зависимости

Христо Христев
Снимка: Личен архив

"Сюжетът отдавна е излязъл от границите на някакво нормално функциониране на съдебната власт, на ВСС или на нормалното функциониране на самата прокуратура. Много ми е трудно да правя прогнози, защото голяма част от протагонистите на тази сага не се движат в рамките на закона". Това коментира пред БНР Христо Христев, преподавател по право на Европейския съюз в СУ "Св. Климент Охридски". 

"Доколкото има открити проверки в рамките на прокуратурата, от друга страна доколкото беше съобщено, че започва и проверка от страна на Инспектората на ВСС - не би следвало преди те да бъдат завършени, ВСС да разглежда и да се произнася по внесените 2 искания за отстраняване на главния прокурор с оглед на претендирани в тях несъвместими с неговия статус действия".

С оглед на досегашната работа на Инспектората не очаквам нещо особено съществено да се случи, каза Христев в предаването "Преди всички". И добави:

"За мен в сегашния си състав Инспекторатът на ВСС се е доказал като много добра маша на статуквото в съдебната система".

Според него твърденията на Иван Гешев в първата пресконференция след завръщането му от САЩ не са съвместими с поведение на главата на прокураурата, което трябва да пази и развива авторитета на съдебната власт. 

"Квалификациите по отношение на народни представители и въобще целият стил на това изказване е хипотеза на уронване на престижа на съдебната власт". 

По думите му върховете на съдебната власт са оплетени в тежки зависимости от политически среди и от други сенчести кръгове. Доказателство за това е сюжетът, който наблюдаваме, отбеляза той.

"Ако е останал някакъв здрав разум и придържане на достатъчно много членове на ВСС към това, което предполага закона, разбира се, че те трябва да се занимаят с въпросите, които повдига този сюжет. За мен всичко това поставя на изпитание разбирането ни за границите на разума и за пределите на абсурда, в който е българската реалност и в частност съдебната система". 

Според него средата не е благосклонна за едно безпристрастно, беземоционално и по закон решение на тази криза. 

"Ние сме в изключително неприятна и грозна фаза на криза на разпад на това, което наричаме правова държава. Изходът е по посока на добре осмислена, добре преценена като ефект конституционна реформа, която някак да разсече гордиевия възел на заплитането на всички тези порочни зависимости".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна