Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на район “Сердика“ инж. Тодор Кръстев в колата на Радио София

Инж. Тодор Кръстев
Снимка: Радио София

В колата на Радио София тази седмица се качи кметът на „Сердика“ инж. Тодор Кръстев. Заедно с водещия Божидар Янев обиколиха района и обсъдиха част от проблемите.

Началната спирка беше бул. „Данаил Николаев“. От дълго време там се очаква да бъде изграден пробив и това е един от големите инфраструктурни проекти за район „Сердика“, каза Кръстев.

„По трасето трябва да бъдат отчуждени някои имоти, стартирали сме и тези процедури. Бюджетът за отчуждаване е определен с Решение на СОС и е за цялата Столична община. За по-миналата година, тъй като за 2022 г. няма гласуван бюджет, беше 10 милиона лева, в които се включваха всички големи булеварди, отчуждавания, за метро, велоалеи. Това е много недостатъчно“, добави районният кмет.

Той коментира и ремонта на ул. „Първа българска армия“.

„Там основният ни проблем беше, че ул. „Първа българска армия“ трябваше да бъде разширена два пъти от габарита, който е в момента. В началото се опитахме да стартираме процедура за отчуждаване на тези имоти, но сумата многократно надвишаваше стойността на ремонта. Изследвахме булеварда и се оказа, че по-добрият вариант е да остане в този формат“, каза Тодор Кръстев.

Кметът на „Сердика“ коментира и състоянието на кварталите в района. По думите му, най-големият проблем в кв. „Бенковски“ е липсата на канализация на определени места.

„Това е болният проблем, по който работим от 10 години. Към настоящия момент има много територии от района, които не са с канализация. Тук е най-ниската точка на Софийското поле и затова изграждането на канализация е свързана с много големи разходи. Тя се припомпва към пречиствателната станция. Първото нещо беше да изградим помпена станция и след това да стартираме изграждането на цялостната канализация на квартала“, каза Кръстев.

Той добави, че основните колектори по ул. „Лазар Михайлов“ са изградени. В момента се изграждат и довеждащите към тях вътрешноквартални улици. За цялата територия на кв. „Бенковски“ има проектна готовност, увери кметът.

По отношение на старите и значими сгради, които изобилстват в район „Сердика“, Тодор Кръстев обясни, че за стария мосекомбинат има стартирала процедура за признаването му за паметник на културата, но собствениците обжалват и решението се бави.

„В район „Сердика“ много ценим паметниците на културата. Имаме две големи къщи. Едната е къщата на Райна Княгиня в кв. „Банишора“ и къщата на Веле Митров. В момента се реставрират и двете“, допълни Тодор Кръстев.

По думите му, реставрацията трябва да приключи до края на годината. Продължава и възстановяването на тротоарите в района. Ще се работи и по паркингите в междублоковите пространства.  Тодор Кръстев изрази надежда до месец септември да приключи и изграждането на новата детска градина в кв. „Орландовци“. Започва изграждането и на нов корпус на детската градина във „Фондови жилища“, каза кметът на район „Сердика“.

Подробности можете да видите и чуете във видеото.


По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна