Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приемат поправките, въвеждащи механизъм за контрол и разследване на главния прокурор

Снимка: Ани Петрова

Парламентът обсъжда промените в НПК, с които се въвежда механизъм за контрол и разследване на главния прокурор. От БСП и "Възраждане" възразиха срещу вкарването на законопроекта като точка от дневния ред, защото народните представители не са имали възможност да се запознаят с промените, тъй като докладът на правната комисия е внесен след началото на пленарното заседание. Зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин размени остри реплики с председателя Росен Желязков, който предложи законопроекта да влезе в дневния ред:

„Много упорито вървите по стъпките на господин Главчев, който не свърши добре. Преди да дойде времето за ротацията, да не се окаже, че тя ще завърши по-бързо за вас“, каза Вигенин. 

„Считам, че не ви отива да използвате лексика, която напомня тази на Марио Пузо кой и как не е свършил добре“, репликира Желязков. 

В знак на протест депутатите от БСП напуснаха пленарната зала. Мотивите изложи лидерът на партията Корнелия Нинова, която се обърна към първите две политически сили.

"Целта ви не е истинска съдебна реформа. Проформа промяна, която след 6 месеца Конституционният съд да промени, но до тогава “коалицията на омертата и на имунитетите” да е завладяла цялата държава: прокуратура, служби, регулатори - всичко. Ето това ви е целта днес и някой трябва да каже истината! Нашата парламентарна група няма да участва днес в това заседание, което представлява кулминация на задкулисието в България”, заяви лидерът на БСП.

Правосъдният министър Крум Зарков напомни, че проектът, внесен от Министерския съвет, не касае само главния прокурор: 

“Той привлече вниманието с механизма за разследването на главния прокурор, но е много повече от това. Още в първото изречение към неговото мотиви го пише: “Обща ефективност на наказателния процес”. Нещо повече, ние разглеждаме обединени 2 законопроекта. 

Според Надежда Йорданова, въвеждането на възможността за обжалване на отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство дава гаранции спрямо безконтролната власт на прокуратурата и за спазване на правата на гражданите:

"Знаем много случаи, при които прокуратурата, за съжаление, бланкетно и без мотиви отказва да образува досъдебно производство, т.е. отказва да разследва дали конкретно деяние съставлява престъпление".

Става въпрос за престъпления, предвиждащи лишаване от свобода за повече от 5 години. Това са тежки умишлени престъпления, корупционни престъпления и престъпления срещу личността, собствеността, обществения ред и спокойствие.

Депутатът от Възраждане Петър Петров възрази срещу ограничаването на престъпленията, по които може да се обжалва прокурския отказ. Възрази и срещу 7-дневния срок за това.

По-рано днес беше прието предложението на председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заседанието да бъде удължено до окончателното приемане на законопроекта.

В четвъртък депутатите от Правната комисия одобриха въвеждането на механизъм за контрол и разследване над главния прокурор. Настоящият главен прокурор Иван Гешев дойде за началото на заседанието и направи обръщение към народните представители, в което декларира, че ще довърши мандата си и ще се противопостави и на предпоставеното решение. 

Комисията одобри намаляване на кворума, необходим за назначаване, но и освобождаване на главния прокурор от 13 на 17 гласа на пленума на ВСС. Това ще важи и за председателите на ВАС и на ВКС. За тях се премахва така нареченото "двойно мнозинство", тоест необходимостта решението да бъде одобрено от Съдийската колегия на ВСС. Надежда Йорданова от ПП-ДБ възрази на това предложение. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени