Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Верстапен спечели квалификацията в Монако с феноменална последна обиколка

Макс Верстапен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Макс Верстапен спечели квалификацията за Гран при на Монако. Пилотът на Ред Бул записа феноменална последна обиколка - 1:11.365 мин. Втори и трети завършиха Фернандо Алонсо (Астън Мартин) и Шарл Льоклер с Ферари.

Но пилотът на Ферари Шарл Льоклер получи наказание от три места за стартовата решетка на Гран При на Монако, съобщиха от ФИА.

На финала на квалификацията Льоклер намали скоростта в тунела, пречейки на бързата обиколка на Ландо Норис. Стюардите сметнаха действията му за потенциално опасни и го наказаха със загуба на три позиции в началото на неделното състезание.

Льоклер се класира трети в квалификацията, но след наказанието ще стартира шести. 

Полпозишънът е 23-ти в кариерата на Верстапен. За трети път от началото на сезона той ще стартира пръв. През 2023 г. пилотите на Ред Бул загубиха само една квалификация.

Миналогодишният победител Серхио Перес ще трябва да стартира последен утре, след като се удари в стената на първия завой още в първата фаза на квалификацията и напусна сесията за място. Мексиканецът тотално надцени сцеплението на своя болид в началото на кривата и нямаше никакъв шанс да се опази от тежкия удар в стената.

Топ 10 допълниха Карлос Сайнц, Люис Хамилтън, Пиер Гасли, Джордж Ръсел, Юки Цунода и Ландо Норис.

Състезанието за Гран при на Монако е в неделя от 16 ч.


По публикацията работи: Светослав Табаков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна