Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден национален протест срещу войната по пътищата в 20 населени места

Снимка: Светослава Кузманова

Пореден национален протест срещу войната по пътищата се провежда днес в 20 населени места в цялата страна. Недоволството е организирано от близки на загинали при катастрофи. Предвиждат се блокади на главни пътни артерии.

Вече 21 дни хората протестират заради войната по пътищата и почитат паметта на загиналите в нощта срещу 8 май Ани и Явор. Те бяха пометени от лека кола на столичния булевард "Сливница", за смъртта им е задържан 18-годишен шофьор.

Малко след 11:00 часа тази сутрин хората отново затвориха булеварда, а след това се отправиха на шествие. 

Протестиращите настояват за спешни законодателни промени по добра инфраструктура, строги санкции, присъди за шофьори, причинили катастрофи. Ето какво каза пред Националното радио днес 1 от протестиращите Димитър Шиков:

"Всички хора, които идваме 21 дни, тук на това място, основната причина да го правим е, че едни млади, прекрасни хора загубиха живота си поради поредната война на пътя, която виждам, че всеки ден продължава. Не знам взимат ли се някакви реални мерки. Хората явно няма да се вразумят, трябва да ги вразумят от органите на реда. Защо трябва хората да казват на държавата какво да направи, как да си върши работата, така че да няма тази смърт? Това нормално ли е според?".

Хората се заканват в сряда следващата седмица сутринта да протестират пред Съдебната палата.

Снимка: Светослава Кузманова

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна