Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любен Чаталов засади своя фиданка на Алеята на златните липи в Стара Загора

Според актьора изкуството иска много жертви, а носи малко радост

Любен Чаталов
Снимка: БТА

Актьорът Любен Чаталов засади своя фиданка на Алеята на златните липи пред сградата на операта в Стара Загора. Той е почетен гост и поредният носител на наградата за цялостен принос на фестивала за ново европейско кино "Златната липа". 

Любен Чаталов е един от българските актьори, които имат повече роли в киното, отколкото в театъра, каза при представянето му кинокритикът Людмила Дякова. 

"Най-много е сниман през 80-те и 90-те години. Почти всеки втори филм е с негово участие. Той, заедно с Иван Иванов бяха бунтарите, лудите млади хора на 80-те и 90-те години на българското кино."

Според нея Чаталов е сред онези, които подават ръка на младите актьори и режисьори, като се снима в много късометражни филми на дебютанти.

Кариерата на Любен Чаталов започва от… летището. Учел градско озеленяване в Лесотехническия институт, намерил си работа на аерогарата, в метеорологичната служба. Там се засякъл с Иван Иванов. По това време кандидатствали по 3 000 души за няколко десетки места. Двамата кандидатствали почти на шега. Преминали всички кръгове и ги приели.

След като засади своята липа пред операта в Стара Загора Чаталов отправи своя съвет към младите хора, които решават да се занимават с изкуство. 

"Идват много хора при мен преди да кандидатстват и аз им казвам да се отказват веднага, защото изкуството носи повече мъка, отколкото радост и ако могат да издържат на това темпо, тези усилия, тези грешки, значи ще стане нещо от тях. Ако смятат, че като са научили азбуката, веднага ще станат Робърт де Ниро… Много жертви иска и носи много малко радост."

10-ото юбилейно издание на фестивала "Златната липа" продължава до 31-ви май. В програмата са включени близо 50 европейски заглавия, които се прожектират в три зали при вход свободен.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!