Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окончателно споразумение за държавния дълг на САЩ

Кевин Маккарти на среща с Джо Байдън в Белия дом.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В САЩ президентът Джо Байдън и мнозинството в Долната камара на Конгреса постигнаха окончателно споразумение за вдигане на тавана на американския държавен дълг. Това става дни преди опасността да бъде обявен първият в историята дефолт на американското правителството.  Байдън обяви споразумението след разговор с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти.

"Имаме добри новини. Разговаряхме с Маккарти. Споразумението ще предотврати най-лошата възможна криза, дефолт, за първи път в историята ни. Председателят на Камарата и аз заявихме ясно от самото начало, че единственият път напред е двупартийно споразумение", заяви Байдън.

Демократите са ядосани на промените в разпоредбите за социална помощ, а републиканците - заради увеличаване на тавана на дълга от 4 трилиона долара.

С публикуването на споразумението от Маккарти официално  започва  да тече времето от  72 часа, в което членовете на Камарата  трябва да се  запознаят със  законопроекта, преди да го гласуват.

Принципното споразумение е от 99 страници,  повишава лимита на дълга за период от две години, променя  изискванията за работа по федералните програми за обществена помощ и отменя около  28 милиарда долара останали  от времето на Covid-19 неизползвани.

Разходите за отбраната са определени на 886 милиарда долара за фискалната 2024 година – в съответствие с искането на Байдън за бюджета за отбрана и  на 895 милиарда долара за фискалната 2025 година. Завишени са средствата  за ветераните, но  има промени  в програмите за нуждаещите  се семейства  и  допълнителна помощ за храна, което  вероятно ще лиши много  хора  от тази подкрепа. Всъщност това е един  от най-оспорваните моменти в споразумението, а най-изненадващо е допълнението, което включва мярка за ускоряване  изграждането на тръбопровода  за доставка на природен газ Mountain Valley,който бе спрян поради опасения за околната среда.

С текста, публикуван снощи, Камарата може да гласува още в сряда, а след това да се премине към разглеждане в Сената.

Преди това обаче лидерите на демократите и републиканците ще трябва да съберат достатъчно подкрепа, за да може  успешно да премине гласуването - нещо, което не изглежда да е много лесно, тъй като не малка част от либералите и консерваторите не подкрепят споразумението. Докато демократите са ядосани на променените разпоредби за обществена помощ, конгресменът Ралф Норман, член на консервативната фракция на свободата, написа в Twitter: 

"Тази "сделка" е лудост. Увеличаване на тавана на дълга от 4 трилиона долара с практически никакви съкращения не е това, за което се съгласихме. Няма да гласуваме за фалит на страната ни. Американският народ заслужава по-добро".



По публикацията работиха: Георги Николов, Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени