Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нахиде Дениз: Най-трудно извоюваната победа на Ердоган. Вотът показа силно разединено общество

Снимка: БТА

Вчерашният резултат от балотажа беше очакван и закономерен. Ердоган ще управлява страната до 2028 г. Той утвърди имиджа си на непобедим с избори лидер и на президента с най-дълъг мандат в историята на Турция. Това обаче е и най-трудно извоюваната му победа.

Това каза пред БНР журналистът Нахиде Дениз след вчерашния смятан за исторически балотаж на президентския вот между настоящия държавен глава Реджеп Ердоган и кандидата на опозицията Кемал Калъчдароглу.

Не се очакват големи промени. Турция ще продължи да бъде президентска република. Не се очаква и промяна в мигрантската политика, посочи Дениз. Тя припомни, че партията на Ердоган има мнозинство в новия парламент съвместно с партиите партньори.

Следващата цел, очертана от Ердоган, е да се отвоюва 16-милионния Истанбул от опозицията. Референдум за нова конституция също влиза в плановете на новия стар президент, допълни журналистът.

Вотът показа силно разединено общество, което се вижда от малката разлика в резултата. Според някои мнения в предстоящия мандат на Реджеп Ердоган ще му е много по-трудно, отколкото досега, отбеляза още Нахиде Дениз.

Ако Ердоган спечели, то е защото опозицията така и не изработи стабилна стратегия и не успя да преодолее традиционните страхове на турския избирател, каза още журналистът в предаването "Преди всички".

Чуйте коментара в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени