Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Бойко Миразчийски: Недостигът на медицински персонал е национален проблем

Снимка: Архив, УМБАЛ Бургас

Недостигът на медицински персонал е национален проблем - това е проблем за всички болници. Това заяви пред БНР директорът на болницата в Бургас д-р Бойко Миразчийски. 

"В нашата болница има около 230 лекарски места, 27 от тях не са заети. Това означава, че 1/10 от лекарските места не са заети. За сестринските места - там недостигът е още по-голям - около 1/5 от местата не са заети".

Това не означава по-дълги дежурства, но означава по-голямо натоварване и извънреден труд, посочи той в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

По думите му при медицинските сестри средната възраст е 56-57 години. На тях скоро ще им дойде време за пенсия, отбеляза д-р Миразчийски и добави, че по-младите много трудно издържат на това натоварване

Средната лекарска заплата в бургаската болница е от 3500 до 4000 лв., а за медицинските сестри - 2200-2500 лв., посочи още той. Според него една от причините за недостига на персонал е именно заплащането, но основното е натовареността. Ако имаме достатъчно персонал, тогава натовареността ще е по-малка, каза д-р Миразчийски. 

Приемът за специалисти по здравни грижи и лекари не е увеличен, дори на моменти се намалява, отбеляза още той. Според него завършващите не са достатъчни, а една част от тях дори се отказват да работят в здравната сфера след завършването си. Много от тях заминават за чужбина. И сега да увеличим бройката на студентите, които се приемат, те ще се реализират след минимум 5 години. Според него на първо място трябва да се отрегулира разкриването на нови болници и болнични легла, както и да се увеличи приема на студенти в тази сфера. 

14 души от пострадалите във вчерашната катастрофа с автобус са в болницата в Бургас. Състоянието им е стабилно, каза директът на лечебното заведение. По думите му всички са адекватни и контактни. Двама са в малко по-тежко състояние. Няма опасност за живота им, добави той. 
Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна