Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Службите са на държавата, не на президента

Румен Радев прие почетния строй на учебен полигон „Ново село“.
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев обяви на полигона Ново село пред журналисти, че много трудно би допуснал на масата на Консултативния съвет по национална сигурност "някои хора" след изтеклите записи и предвид на това, че на заседанията се обсъжда класифицирана информация.

Радев, заедно с министъра на отбраната Димитър Стоянов и адмирал Емил Ефтимов наблюдава съвместното учение на български, американски и италиански военни "Отбранителен щит 23".

Президентът Радев обяви, че желаещите смени в службите, което се чува в записите от заседанието на "Продължаваме промяната", трябва да са наясно, че те не са на президента, а са на държавата: 

"Първо трябва всеки, който има амбицията да прави някакви дълбоки промени в службите, да не кажа погром, защото такива неща се чуха, трябва да е напълно наясно, че тези служби не са на президента. Тези служби са на България и те са под прякото оперативно ръководство на Министерския съвет в лицето на министър-председателя, а не на президента. Ако искаш да реформираш службите, трябва най-малкото да познаваш законите за тези сложни, защото и това не се познава. Трябва да познаваш структурата, задачите, функциите, начина на сътрудничество на тези служби с чуждестранните партньори, защото и това не се познава и ще дам само един пример - службите са наистина сериозно реформирани и правят максимума като усилие в рамките на бюджета и ресурсите, с които разполагат. И нека да напомня, че, да речем за ДАНС ще дам един пример, че миналата година през август месец ръководството на ДАНС отиде в Щатите по тяхна покана и получи наградата "Джордж Тенет", която се дава само веднъж в годината само на една служба от целия свят и тя се даде на ДАНС за изключителни заслуги и принос към националната сигурност на САЩ за образцовото взаимодействие в борбата с тероризма и укрепването на демокрацията и нейната защита от зловредни влияния. И сега тези хора искат да обезглавят това ръководство, базирайки се на някакви посолства. Това са абсолютни глупости".

Записите засягат моралните устои на политическата класа, каза още Радев и допълни, че това води до недоверие в политическата система и държавността: 

"Много епитети се изказаха за тези записи, но проблемът е много по-дълбок. Той засяга дълбоко моралните устои на политическата класа, а това съответно води до все по-изтъняващо доверие в политическата система и държавността. Без това доверие ние няма как да постигаме големи национални амбиции, големи национални цели. И аз очаквам политическите партии да преосмислят не само своите програми, не само коалиционните споразумения, трябва да се преосмислят дълбоко политическият морал, принципите и начините на правене на политика в България".

На въпрос на "Хоризонт" дали обмисля да свика Консултативния съвет по национална сигурност президентът бе категоричен:

"На Консултативен съвет за национална сигурност, знаете, се водят заседанията при закрити врата и се работи с класифицирана информация. От изтеклите записи става много ясно, че аз много трудно ще допусна някои хора да седнат на масата, където да се обсъжда класифицирана информация".

Президентът обяви, че няма информация българските служби да се свързвали с южноафриканските преди убийството на Костадин Каменов – Къро. 

"Не, нямам такава информация, не разполагам, но в момента се прави всичко възможно, работи се в тясно взаимодействие с южноафриканската страна за установяване на всички факти и обстоятелства около това разследване, което се води. И наистина трябва да използваме всички възможности на партньорските служби, това също се прави, за да стигнем до поръчителите и извършителите на това убийство. Все още не са ясни мотивите, не са ясни извършителите, но това са изключително тревожни явления. Не трябва по никакъв начин да допускаме България да се върне обратно в 90-те години".

Радев отказа да коментира очакванията си за редовно правителство и покани медиите в 17.00 часа в президентството на връчването на втория мандат. 

Снимка: БТА


По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!