Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъртва риба в река Мочурица в Ямболско

Снимка: Гроздан Иванов- кмет на Стралджа, Фейсбук

Мъртва риба е изплувала в река Мочурица, в близост до ямболските села Палаузово, Воденичане и Маленово. Сигналът е подаден до Регионалната инспекция по околна среда и водите в Стара Загора.

Сигналът за голямо количество мъртва риба по течението на река е подаден днес преди обед до кмета на община Стралджа Гроздан Иванов. Според него това не е изолиран случай и може да се опише като екокатастрофа, тъй като от години реката се замърсява от промишлено предприятие в съседната община Карнобат.


"Явно е, че идва по от изток, реката тръгва от община Карнобат, от тук нататък е много лесно, стига да искат институциите да проверят има ли такива големи промишлени предприятия, които евентуално могат да замърсяват, кои са те, случва ли се нещо. Ние пускаме сигнали, лошото е, че институциите гледат да си прехвърлят топката от една на друга". 

По думите на Иванов в засегнатите райони на реката не се наблюдава осветяване и нехарактерен мирис. Сигналът за умрялата риба е препратен и към Басейнова дирекция – Пловдив и се очаква да бъдат взети проби от водата.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени