Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китарното дуо CARisMA смесва класика и лежерна музика за концерта си в София

Магдалена и Карло: "Българската публика е много позитивна и приемаща"

Снимка: Ани Петрова

Китарното дуо CARisMA (Магдалена Калчева и Карло Кориери), ще свири барокова музика на концерта си на 3 юни, събота, в столичната зала "България". На сцената с тях ще бъде и оркестър "Симфониета "София". Пиесите са в аранжимент на CARisMA, оркестрациите са дело на италиански композитор. Ще прозвучат Антонио Вивалди, Мануел де Фая, Астор Пиацола. 

"Искаме да направим смес от класика и по-лежерна музика. Досега не сме изпълнявали тези пиеси с оркестър", сподели пред БНР Магдалена Калчева. 

За Карло Кориери бароковата музика е почти перфектна

"В математиката, в музикалността, в начина на изпълнение. Във всеки тип музика, която се свири днес, има част от бароковата, която бележи златната ера на музиката". 

В студиото на предаването "12+3" Магдалена и Карло разказаха за началото на общата им работа и за годините след това. 

Двамата се срещат за първи път през 2010 година по време на фестивал в Пиза, Италия. Музиката ги събира и професионално, и в личен план. Със "Севилският Бръснар" на Джоакино Росини в техен аранжимент печелят симпатиите на Андреа Бочели, който им предлага да запишат диск в неговото студио. След това общият им път продължава - не веднъж Магдалена и Карло са свирили като подгряваща група на концертите на големия тенор. Дуо CARisMA има два издадени албума. 

CARisMA са представяли музиката си на едни от най-известните места в света - Ню Йорк, Лондон, Шанхай, Кьолн, Ватикана. След дълги години в Германия, от скоро те живеят в България. 

"Хората, които слушат класическа музика, я разбират. На такива концерти на запад рядко срещаш млади хора, защото те предпочитат модерната музика. В България нещата са по-различни - младите хора посещават концерти с класическа музика. Щастлива съм, че можем да предложим нашата музика на младите хора в България", разказа Магдалена. 

И допълни: 

"За един музикант най-важното е публиката да уважава творчеството му, да проявява внимание към него. За 23 години живот в чужбина виждам разлика между Запада и тук. В България хората са по-отворени. Нашият инструмент - китарата, е тих инструмент, а хората не го познават като класически". 

Карло също е на мнение, че българската публика е много позитивна и приемаща

Кариерата на CARisMA в България продължава. Те очакват потвърждение за участие в Празници на изкуствата "Аполония" в Созопол и в Дни на класиката в Балчик

Интервюто на Даниела Големинова с Магдалена Калчева и Карло Кориери в предаването ''12+3 можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени