Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 3 юни, събота, от 11:00 ч.

Празник в Борисовата градина за забавления и кауза

Под мотото „Всички заедно” Лайънс клуб „София Диамант“ кани децата тази събота на празник, в който ще има забавни игри и танци, творчески ателиета за рисуване на лице, за оцветяване на гипсови фигурки, изработване на предмети от естествени материали, пясъчни картини, томболи и изненади с награди и много.

Част от развлекателната програма ще се изпълни на откритата сцена в Борисовата градина на 3 юни 2023 г. (събота) от 11.00 часа и ще продължи до вечерта.

Идеята за събитието е свързана с първи юни – Денят на детето, но има и благотворителен елемент.

Каузата е посветена на изграждане на Център за социална рехабилитация и интеграция на деца и лица с увреждания над 25 години в столичния район „Илинден“, обясни пред БНР-Радио София и Велизара Тодорова от Лайънс клуб „София Диамант“.

Основните дейности на подкрепа, които ще предоставя Центърът са: рехабилитация и интеграция, социална рехабилитация, когнитивна рехабилитация, терапевтични дейности (логопедична терапия, арт терапия; занимателна терапия; игрова терапия; трудотерапия; ерготерапия и др.), социални консултации, психологическа подкрепа и др.

Детският празник  с кауза се организира от Лайънс клуб за десета година.

Този път ще се събират средства за втори център за деца и лица с епилепсия. Първият беше създаден преди около 5 години и функционира близо до Сточна гара, припомни Веска Събева,  председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. В момента там се подкрепа получават 25 деца.

Подкрепата е много важна за пациентите и близките им, отбеляза още Събева. Болните обикновено се чувстват изолирани и самотни. Повечето хора, поради непознаване на заболяването, се страхуват (някои дори смятат, че е заразно).


Веска Събева, Антония Каменичка и Велизара Тодорова

„Подкрепата е разнолика, хората с епилепсия имат нужда от нея във всеки един момент от живота. Когато усетят разбиране, те поддържат вярата и чувството, че са част от обществото. Постоянната работа с тях винаги помага. При нас се прави индивидуална оценка и план за действие. Дори от Столичната община казаха, че предлагаме най-добрата такава услуга в София (бел.ред.- в първия център на Сточна гара), при нас родителите са спокойни, децата са щастливи и имат напредък в развитието си, учат са на различни умения“, каза още Веска Събева.

За новия, втори център вече са отделени и ремонтирани 12 стаи над районната община „Илинден“. Предстои обзавеждане и набиране на нужните специалисти.

Чуйте разговора на Антония Каменичка.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени