Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициатива в рамките на GOLOKA фестивал:

Събират се дарения за изработване на графит в памет на Левски и Ботев

Николай Геранлиев
Снимка: Личен архив

Средства за изработването на графит стенопис в памет на Васил Левски и Христо Ботев се събират в рамките на инициатива на GOLOKA фестивал. Културно-младежкото събитие се провежда до манастира "Св. св. Петър и Павел" край Лясковец от 21-ви и 22-ри юли, а едно от скривалищата на Апостола е било в манастира. 

Идеята е графитът да е с дължина 50 и височина 3 метра. 

Целта е да бъдат събрани 10 000 лева. Ако останат пари, те ще бъдат насочени към друга кауза - възстановяване на скривалището.

"Тази година се навършват 150 години от гибелта на Васил Левски и по този повод искаме да стартираме направата на графита точно на 2-ри юни със сирените. Има исторически факти и доказателства, че Дякона е намирал укритие в манастира "Св. св. Петър и Павел" в град Лясковец, откъдето са тръгнали не едно и две въстания. Самият манастир се намира точно над стената, на която искаме да разположим стенописа, а точно между манастира и стената са скалите с тунела, откъдето Апостола се е промъквал, за да влезе незабележимо в манастира", споделя Николай Геранлиев, главен организатор на фестивала. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна