Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът връчи на ПП/ДБ втория мандат за правителство

Президентът Радев (вдясно) връчи на Николай Денков от ПП/ДБ проучвателен мандат за съставяне на правителство - 29 май 2023
Снимка: БГНЕС



Точно в 17 часа представители на коалицията ПП/ДБ пристигнаха в президентската институция за получаването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

До втория мандат се стигна, след като по-рано номинираната от ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел върна празна папка на президента, а преди това тя и Николай Денков от ПП/ДБ обявиха, че двете партии ще се опитат да съставят правителство на ротационен принцип, в който първите 9 месеца министър-председател ще бъде Денков, а след това - Мария Габриел.

След изтеклите записи от заседание на ръководството на ПП, огласени от депутата Радостин Василев, Мария Габриел обаче обяви, че замразява преговорите за правителство, а представители на ГЕРБ коментираха, че формулата на кабинета трябва да бъде променена и да се търси експертен състав.

Николай Денков (вторият отдясно наляво) от името на ПП/ДБ получи проучвателен мандат за съставяне на правителство

От ГЕРБ даже поискаха втория мандат да бъде връчен на Габриел, но от ПП/ДБ засега са категорични, че остават на позиция, че мандатът трябва да бъде получен от Денков.

Кандидатурата на академик Денков беше представена от председателя на ДСБ Атанас Атанасов.

Преди да връчи мандата, президентът Радев каза, че ако зависи лично от него не би връчил този мандат предвид на записите от заседанието на ръководството на ПП, но Конституцията го задължава.

От своя страна Николай Денков заяви, че всички са категорични, че България има нужда от редовно правителство, което да решава проблемите на хората и да придвижи решително напред европейския път на България.

"България има нужда от стабилен парламент", каза още той и добави, че най-спешно е приемането на бюджета.

"Чакат ни промени на законите за борба с корупцията, в Наказателния кодекс, а може би и промени в Конституцията", каза още Денков и коментира, че ще се водят преговори с парламентарните сили, "за да успеем да постигнем целите, които са залегнали в нашите програми.

"Надявам се нашите усилия да бъдат подкрепени и следващата седмица да имаме редовно правителство", каза още кандидатът за премиер.


Относно коментарите на президента Денков каза:

"Залежават закони и това може да бъде решено само по един начин - чрез съставяне на редовно правителство. Не мисля, че Конституцията предполага някой друг да дава съвети на Народното събрание дали да издаде правителство, или не. Приемам спокойно тези съвети, но ще обсъждаме".

Той изрази надежда, че преговорите с ГЕРБ/СДС ще бъдат размразени, но призна, че в деня не се е чувал с Мария Габриел и засега преговорите не са размразени.

Денков отказа да коментира състава на кабинета, включително дали в него ще бъде Асен Василев.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна