Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Димитър Димитров е новият ректор на Великотърновския университет

ВТУ "Св. св. Кирил и Методий"
Снимка: Здравка Маслянкова

Историкът професор Димитър Димитров е новият ректор на Великотърновския университет. На първия тур от тайното гласуване той събра повече от половината от гласовете на общото събрание в конкуренция с още трима кандидати. 

Досегашният заместник-ректор по международната дейност проф. Димитър Димитров получи 263 гласа, с което стана новият ректор на Великотърновския университет. В началото на изборния ден той заяви за БНР: 

"Познавам реалностите в университета и реалностите в държавата и смятам, че въз основа на тях, а понякога и въпреки тях можем да постигнем бъдеще. Върху реалностите се градят надеждите – това е моят лозунг". 

Другият заместник-ректор - географът професор Димитър Симеонов, получи 62 гласа, историкът професор Милко Палангурски беше подкрепен от 40 от представителите на академичната общност във ВТУ, а психологът доц. Марияна Няголова получи 5 гласа. За сега никой от загубилите ректорските избори във ВТУ не е заявил ще обжалва ли в Административния съд. 

Изборите във ВТУ продължават с тайно гласуване на Академичен съвет. Медиите не са допуснати до аулата на университета, където се провеждат изборите. 


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна