Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на полигон "Ново село": Да инвестираме в повече сигурност

Снимка: Стоян Радев

Президентът Румен Радев даде висока оценка на участващите български военно служещи в многонационалното учение „Отбранителен щит 23“, което се проведе на полигона „Ново село“. В него взеха участие италиански и американски военнослужещи, бронирани машини на пехотата, български танкове и самолети на ВВС. Тактическото учение с бойни стрелби „Отбранителен щит - 23“ е част от многонационалното мащабно учение „Defender Europe - 23“.

Според президента Радев българските военнослужещи с всяко учение стават все по-добри:

"И като ефективни тактики, техники и процедури, и като съвместимост".

Президентът коментира, че България трябва да инвестира в развитието на въоръжените си сили.

"Съвременната много динамична глобална обстановка изисква да инвестираме в повече сигурност, изисква да развиваме нашите въоръжени сили, изисква да развиваме нашият отбранителен капацитет в коалиционен формат. И без такива инвестиции е очевидно, че не можем да постигнем необходимото ниво на сигурност, така че нашите държави и общества да се развиват устойчиво, за това такива учения са много важни".

На учебен полигон „Ново село“ бяха демонстрирани част от постигнатите способности по водене на отбранителни и настъпателни бойни действия от многонационалната бойна група на НАТО в България. При изпълнението на задачите действията им бяха подкрепяни от авиация и артилерия.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени