Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Силата на древните шевици: Вдъхновение от поколение везбарки (видео)

| обновено на 30.05.23 в 09:22

В рубриката на предаването "Нашият ден" гост беше Маргарита Георгиева, която идва от стара род на везбарки. В интервюто тя разкрива пред слушателите на програмата откъде идва “силата на древните шевици“.

Маргарита споделя интересната история на своята баба и ръкавите, които тя наследява от нея. Баба на Маргарита е продавала бродирани ръкави на “Женския пазар“, защото остава вдовица.

Маргарита споделя, че се занимава с везбарството още от детството си, като по този начин запазва и продължава семейната традиция.

Това е вдъхновението за организирането и на изложба преди три години, озаглавена "История на женския пазар в шевици", на която куратор е внучката на Маргарита - Стефания Илиева. Занаята на Маргарита има своите последователи в лицето на нейната внучка и дъщеря.

Маргарита има познания върху шевиците от различни райони, но нейната любима е софийската. Тя нарича софийското везбарство странно, тъй като наподобява комбинаториката.

“Изглежда така сякаш нашите баби са учили висша математика, защото дори и в неизбродираните мотиви се създават различни фигури“, твърди тя.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: Галерия „Сердика“
По публикацията работи: Зоя Димитрова