Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ВиК проектите във Варна - на какъв етап са и ще бъдат ли довършени до края на годината?

| обновено на 30.05.23 в 09:52
При четири обекта във Варна, част от големия ВиК проект, има съществено забавяне. Това ще наложи осигуряването на средства от следващата оперативна програма. Това съобщи за Радио Варна Сава Коев, ръководител на големия ВиК проект на стойност над 134 милиона лева, който се реализира на територията на Варна и областта. Министърът на регионалното развитие Иван Шишков по време на посещението си във Варна съобщи, че част от обектите по него ще бъдат прехвърлени за следващата година в новия програмен период. Кои са тези обекти и как се развива проектът, който предизвика недоволството на много от жителите на града заради разкопани улици и пропаднали участъци?

До края на тази година (ноември месец) ще бъдат довършени трите обекта, които са извън Варна, каза Коев. "Това са ремонти на деривация "Китка-Варна" и на довеждащ водопровод "Девня-Варна", втори етап. Те представляват 2-3-километрови и 60 м. на територията на Дъскотна", допълни той.

За следващия програмен период се прехвърлят дейностите по обектите на територията на Варна. По различните обекти и зони до края на годината ще се изпълнят между 70-90 %, но за част от тях изпълнението ще е в рамките на 20-25 %.

Какво ще се случи на възловите обекти и участъци като улиците "Патриах Максим", "Жельо Желев", "Прилеп", както и в квартал "Виница"?

По думите на Коев, няма да има прекъсване на работата там. "Осигурено е финансиране чрез фазиране от следващата оперативна програма. В кв. "Виница" работим съвместно с Община Варна. Мисля, че в следващите 14 дни приключва срокът за изпълнение за изграждане на битовата канализация там. Проектът във Виница е малко усложнен в тази му част. Предстои изграждане на дъждовна канализация, разширяване на пътя, бордюри, автобусни спирки и цялостно преасфалтиране", каза Коев. Той добави, че не е наясно с програмата на Община Варна и изпълнението на тяхната част.

Тепърва предстоят ремонтните дейности в горната част на ул. "Прилеп" в местност Пчелина. "Когато се въведе временната организация на движение там, тоест - затварянето на пътя, ще се изпълни и тази част", каза Коев.

Припомняме, жители на селищното образувание протестираха заради неудобни за тях алтернативни маршрути, които бяха планирани след затварянето на пътя там. "Предложена е друга алтернатива. Съвместно с кмета на район "Младост" се направи облагородяване на някои от улиците, алтернативни маршрути има, дори и график е направен по дни и по отсечки за колко дни от къде до къде ще бъде затворено", поясни Коев. Тези маршрути в момента чакат одобрение, след което започва работата в района. Това по всяка вероятност ще наложи затваряне на пътища и промяна на маршрути на градския транспорт, посочи той.

Плановете за затваряне на пътища са направени от пресечка до пресечка. 

Водопроводите на ул. "Патриарх Максим" са стари и това е смисълът на програмата, категоричен е Коев. "Неслучайно там подменяме голям диаметър от този водопровод. Той е изключително стар, корозирал и да - случват се аварии постоянно", допълни той.

Целия разговор със Сава Коев чуйте в звуковия файл:
По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени