Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Андрей Янкулов за прокурорския скандал: Кланова война!

Андрей Янкулов
Снимка: БГНЕС

За пореден път виждаме опит на прокуратурата за намеса в политическия живот. Тук престъпление против Републиката няма, нищо няма да излезе. 

Това коментира пред БНР адвокат Андрей Янкулов - експерт в Антикорупционния фонд, относно започналата проверка на прокуратурата за престъпления против Републиката във връзка с разпространения от Радостин Василев запис от заседание на партийното ръководство на "Продължаваме промяната".
"Очевидно има раздвижване по темата. Очевидно е, че е налице сериозно разместване на пластовете по върховете на прокуратурата. Това не е някаква легитимна, естествена, автентична проява на опозиция и противопоставяне между някакви ръководители. Това, което наблюдаваме, е типичен случай на кланова война. Кланове, които доскоро са били заедно. Може по определени нишки да са имали противоречиви интереси, но по принцип всички са гледали в една посока. В следствие на някакви събития, които нямат нищо общо с прокуратурата, а по скоро са свързани със съвсем други обстоятелства, хора от тези кланове се обърнаха един срещу друг и сега всичко това, което виждаме, е проявление на тази кланова война. Дали това ще доведе до някакво разплитане на тези истории около "Осемте джуджета" - аз съм скептичен. Но може да има някакъв очистващ ефект на системата", коментира адв. Янкулов в интервю за предаването "Преди всички". 
Според него много неща е можело да бъдат направени, но не се е случило: 

"Криминалната мрежа е достигала до върховете на институцията. Къде точно конкретно, до кое разклонение на върха или до непосредствения връх - ние няма как да знаем. Държавните органи трябваше да влязат тук и да си свършат работата. Тъй като това не се случи, възможното обяснение е дълбокото проникване на тази криминална мрежа. Сега има някакво развитие, което за пореден път доказва висока степен на инфилтрация на тази мрежа". 

По думите му сега може да се види до какво ниво е бил "чадърът", който не е позволявал да се работи по този случай. Или:

"Или някой ще се опита да скъса опашката си и отново някакви по-ниски нива да "изгорят", определени "бушни" по системата. Но нека и те да не мълчат, да кажат кой е бил над тях". 

Експертът изказа мнение, че много събития в последните дни показват кампанийност и конюнктурност на нещата, които се вършат процесуално. Той даде пример посочи поведението на членовете на ВСС, които "изведнъж прогледнаха". 

Днес Антикорупционният фонд ще представи поредния си мониторингов доклад. Адв. Янкулов подчерта, че основният извод и в тазгодишния доклад не е по-различен от предходните: 

"Реалната картина на ниво на корумпираност на публичния сектор по неговите високи етажи остава скрита. Производствата са малко на брой, те са срещу селектирани представители на властта, често започват с извънзаконови скрити под повърхността мотиви, накрая завършват с неуспех. Ефективността на наказателното преследване за корупция по високите етажи е много ниска". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!