Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинският министър на отбраната: Имаме сериозни шансове да направим пробив през лятото

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Имаме сериозни шансове да направим пробив през лятото", казва в публикувано вчера във френския всекидневник "Уест-Франс" интервю украинският министър на отбраната Олексий Резников, предаде Франс прес. В интервюто украинският министър на отбраната е категоричен, че Украйна се нуждае от незабавни доставки на оръжие от западните си съюзници.

Пред френския всекидневник Резников изразява и надеждата си, че "до края на годината" Киев ще получи изтребители Ф-16, с чиято помощ украинските сили ще могат да се противопоставят на руската въздушна мощ. Мащабното контранастъпление "ще доведе до ново изтегляне на руснаците от наши територии", прогнозира още украинският министър.

По-рано в интервю за Ройтерс Игор Жовква, главният дипломатически съветник на украинският президент заяви, че мирният план на Киев е единственият начин да се сложи край на войната на Русия в Украйна и времето за посреднически усилия е минало, каза още той.

"Украйна няма интерес от прекратяване на огъня, което включва руските териториални придобивки, и иска изпълнението на своя мирен план, който предвижда пълното изтегляне на руските войски", подчерта президентският съветник. Русия заяви, че е отворена за мирни преговори с Киев.

Но настоява всички разговори да се основават на "новите реалности", т.е. анексирането на украински провинции.

През последните месеци Украйна отблъсна вълна от мирни инициативи от Китай, Бразилия, Ватикана и Южна Африка. Въпреки усилията на президента Зеленски Киев не успява да спечели на своя страна Глобалния юг - Латинска Америка, Африка и голяма част от Азия - където Русия инвестира дипломатически усилия от години.

В отговор на западното ембарго върху вноса на руски петрол по море, Русия работи за пренасочване на доставките от традиционните си европейски пазари към Азия, Африка, Латинска Америка и Близкия изток.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба предприе втора обиколка в Африка миналата седмица.

А президентският съветник Жовква подчерта пред Ройтерс, че спечелването на подкрепа в глобалния юг е основен приоритет за Киев.



По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна