Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недоволство от новата цена на питейната вода в Кюстендилско

Снимка: Pixabay

Общини в Кюстендилско недоволстват от новата цена на питейната вода, която според одобрения нов бизнес план на регионалния оператор "Кюстендилска вода" става 3,65 лева за куб. метър. В Бобов дол поискаха извънредна сесия, в с. Мурсалево, община-Кочериново обявиха на митинг пред кметството, че отказват да плащат сметките си за вода, която е и негодна за употреба, прилича на тиня.

В Дупница, където в петък правиха предупредителен протест, заплашват с блокиране на АМ "Струма" - Общината иска на да напусне "Кюстендилска вода". Както и друг общини, които искат същото.

Предвиденото увеличение за някои общини е до 200 %, в Дупница  например сега плащат 1,37 лева за куб. метър, а в Мурсалево, където демонстративно се събират пред кметството с туби с мръсна вода от чешмите, цената е 1,30 лева за куб. метър. Трябва да стане 3,65 лева и местните хора са шокирани. И в Кочериново искат напускане на "Кюстендилска вода".

Най-непримирим са в Дупница, председателят на ОбС Костадин Костадинов заяви:

"Кюстендилска вода" не обслужва канализациите на нито едно село. Не обслужва 72 села в Кюстендилска област. В Дупница ВиК е значително по-добро от в Кюстендил. И затова казваме – ще се подобри ли услугата? Не, ще се влоши. И това сме го казвали още по времето на ГЕРБ, след това по времето на министър Комитова, след това при Гроздан Караджов, след това на Иван Шишков, на безброй заместници…Задаваме им простия въпрос, който задават нашите съграждани – Какво ще получим срещу увеличението на цената и кога ще подмените водопроводите?".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна