Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайните на здравословния сън

Снимка: Pixabay

Една дълбока и неразгадана тайна се опитахме да разбулим в разговор с д-р Нейко Нейков, невролог и специалист по медицина на съня. "Натиснахме" това своеобразно "копче за сън" върху основните постулати, обуславящи хигиената на съня и собствения ни жизнен, работоспособен и позитивен статус. Сред тях са общото здравословно състояние, неврологичните заболявания, стресът, сънната апнея и всяка една болест, която пряко или косвено влияя върху съня?

Д-р Нейко Нейков
Д-р Нейков посочи и други признаци от начина ни на живот, които имат пряко отношение към темата: режим на работа, хранене, алкохол,  емоции, превъзбуда, лекарства, добавки. Кое помага и кое вреди на съня? – опитахме се да отговорим на привидно лесните въпроси, но…Оказва се, че медицинската наука като цяло, както и неврологията и психиатрията в частност, трудно и дълго търсят верните отговори. А те са и част от философията за индивидуалността – както сме различни, така всеки от нас има своите особености и проблеми в съня.

Като сюжет от основната тема "За здравето" включихме и големия въпрос за стреса и тревожността. Когато сме болни, например, сънят ни /а и денят/ стават различни. Негативизъм, понякога отчаяние ни владеят, което неминуемо дава отражение върху съня. Част от тези проблеми коментира проф. Димитър Младенов – водещ уролог в Александровска болница. Той се спря на деликатни и специфични диагнози от своята област, които често ни "будят" нощем, а това прави съня ни накъсан и непълноценен.


Проф. Младенов направи анонс и на предстоящия Национален симпозиум по урология и ендоурология, който е ХХVIII поред и традиционно бива провеждан в Сандански.


В хода на предаването д-р Нейко Нейков отговори на редица слушателски въпроси, свързани с терапията при нарушен сън, с поддържането на добър тонус при шофиране, с начина ни на живот и работа с различните електронни, мобилни и компютърни устройства.

В края на поредното съботно издание "За здравето" бяха направени съответните изводи и препоръки за пълноценен сън и здравословен начин на живот.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна