Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Лингорски: На финалната права сме по пътя към еврозоната

Снимка: Наталия Ганчовска, БНР

България е на финалната права по пътя към еврозоната. Това заяви Илия Лингорски от Управителния съвет на БНБ по време на форум, посветен на предимствата за бизнеса и икономиката от приемането на еврото.

По силата на българското членство в Европейския банков съюз и неговите ключови механизми - Единният надзорен механизъм и Единният механизъм за преструктуриране - БНБ участва в на вземането на най-важните решения, свързани с надзора и преструктурирането на банките в еврозоната, включително на банките в България, посочи Лингорски. Българската народна банка, и Министерството на финансите работят заедно по синхронизирането на организационните, техническите и регулаторните дейности за присъединяването на страната ни към общоевропейската валута, допълни той. Техническите условия вече са изпълнени:

"Следователно, ние не сме в началото на пътя! Ние сме на финалната права и сме на важна и, бих казал, може би най-трудната част от този път чрез присъединяване на страната ни към Европейския банков съюз и българския лев към Европейския валутен механизъм”.

По време на форума бе посочен и примерът на Хърватия, която след приемането на еврото от началото на годината има ръст на Брутния вътрешен продукт с 2.8 % и спад на инфлацията от 10 на 8%.

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени