Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елисейският дворец: Подкрепата за Украйна трябва да продължи колкото е необходимо

Президентите на Украйна Володомир Зеленски (вляво) и на Франция Еманюел Макрон в Елисейския дворец - Париж, 14 май 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Необходимо е „силно колективно решение“ за отправянето на покана за членството на Украйна в НАТО, но дискусията не е приключила. Това е посланието, което представители на Елисейския дворец отправиха при онлайн неформален разговор с журналисти от различни държави, на който присъства и репортер на БНР. Срещата бе организирана по повод предстоящото участие на президента Еманюел Макрон на два форума за сигурността – в Братислава в рамките на GLOBESEC и след това във форум на Европейската политическа общност в Молдова.

„Дори семейната снимка е послание към Москва“, бе отговорът на въпрос към представители от екипа на френския президент Еманюел Макрон за посланието, което страните – участнички в двата форума отправят към Русия, която на 24 февруари миналата година започна пълномащабна война срещу Украйна.

„Семейната снимка“ е общата снимка на участниците във форумите и обикновено съпътства всички важни събития. От Елисейския дворец са убедени, че подкрепата към Киев трябва да продължи колкото е необходимо и тя трябва да бъде „релевантна, навременна и без да отслабва отбранителните способности“ на страните, които подкрепят Украйна. Ето защо от Париж са убедени, че е необходимо да се постави акцент върху военната индустрия и да се работи за по-добра свързаност между държавите.

На директен въпрос какво може да очаква Украйна от срещата на НАТО в литовската столица Вилнюс през юли, където се очаква да присъства лично и президентът Володимир Зеленски, от екипа на Макрон отговориха, че все още дискусията не е приключила, а е необходимо „силно колективно решение“.

Членовете на президентския екип в Париж потвърдиха и необходимостта от силна подкрепа за Молдова. Заедно с Украйна тя получи статут на страна – кандидат за член на Европейския съюз през юни миналата година.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна