Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Употреба на човека" от Александър Тишма – за първи път пред българските читатели

Александър Тишма
Снимка: Уикипедия

Войводина и в частност Нови Сад, където се развива действието на "Употреба на човека" и където сърби, унгарци и германци, евреи, християни и мюсюлмани са живели мирно заедно преди Втората световна война, става жертва на терор. 

Романът на Александър Тишма представя многолика картина от човешки съдби, в които се преплитат разнопосочни избори, предопределени от произхода, семейното възпитание, индивидуалните склонности и житейските обстоятелства. Но неизменната роля на губещия е обща за всички образи в него. 

Никой от главните герои не е герой. Независимо на чия страна застават те, войната неминуемо ги поставя в ситуации на насилие, което ограничава или напълно отнема личната им свобода, така че всеки от тях бива употребен и по някакъв начин претърпява своето лично поражение. 

Тишма разказва дистанцирано, без емоции и оценки, не прикрива нищо и нищо не украсява, а просто описва. А всъщност разказва една история на провал – провалът на хуманизма и всички модели на мислене, които го последваха.

Романът излиза в превод на Русанка Ляпова, а Гергана Рачева го представя в рубриката "Литературен наблюдател" на "Артефир". 

Чуйте разговора на Димитрина Кюркчиева с Гергана Рачева в звуковия файл.

Снимка – Уикипедия, изд. Аквариус

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна