Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17-а въздушна атака срещу Киев за този месец

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вашингтон насърчава Киев, като публично пренебрегва вчерашната атака с дрон срещу няколко района на Москва. Това заяви руският пратеник в Съединените щати Анатолий Антонов. Междувременно украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Украйна работи с голяма британска фирма за строеж на производствена оръжейна база.

Белият дом заяви, че не подкрепя атаките, извършени в Русия, и че все още събира информация за инцидента. Вчера Путин определи нападението, което доведе 15-месечната война в Украйна до сърцето на Русия, като терористичен акт.

По думите му, това е опит да се сплаши и провокира Москва. Украйна също обвинява Русия в тероризъм за нейните бомбардировки над украински цивилни - твърдения, които Москва отрича.

По официални данни 8 дрона са били свалени над руската столица, а по неофициални - 25. Засегнато е било предградието Рубльовка, където е резиденцията на президента Владимир Путин.

Местните власти съобщиха за двама ранени и материални щети по жилищни сгради. Представител на Украйна отрече страната му да има нещо общо със случилото се.

В информацията за обстрела в Луганска област се казва, че украинските сили са използвали ракетни установки “Хаймарс”, за да атакуват птицеферма в село Карпати. Засега няма коментар от страна на Украйна, но Киев почти никога не поема публично отговорност за нападения в контролираните от Русия територии. 

По-рано беше съобщено, че пожарът, избухнал в Афипския нефтопреработвателен завод в руския Краснодарски край, вероятно е причинен от дрон. Губернаторът на региона Вениамин Кондратев заяви, че огънят бързо е бил потушен и няма пострадали. 

Междувременно Киев беше подложен на 17-ата въздушна атака от началото на този месец. Украинската противовъздушна отбрана е свалила 29 от общо 31 дрона. Съобщава се за 4 жертви и 34 ранени.

На този фон украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Украйна работи с голямата британска отбранителна компания за създаване на украинска база за производство и ремонт на оръжия  - от танкове до артилерия.

Същевременно Зеленски отправи критики към някои органи, че не правят достатъчно, за да защитят гражданите от руските въздушни атаки.

“И искам всички представители на местните власти, отговорни за конкретни общности и конкретни територии, да ме чуят сега. Укритията в градовете трябва да бъдат достъпни. Хората трябва да разберат кога и как ще се увеличи техният брой и достъпността до тях. Това е отговорност на конкретни длъжностни лица”.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна