Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изстрелването в Космоса на първата испанска частна ракета отново беше отложено

Miura 1 при представянето ѝ в Мадрид на 30 май 2023 г.
Снимка: Ройтерс

Изстрелването в Космоса на първата испанска частна ракета - Miura 1 беше отложено за втори път. Тя трябваше да бъде изстреляна утре сутринта в 5.30 ч и да се проследи на живо в канала на компанията Elche PLD Space в YouTube. 

Това беше втората планирана дата за изстрелването на испанската ракета. Първата беше миналата седмица, но заради лошото време то беше отложено. Сега метеорологичните условия също се оказаха неподходящи. Вятърът трябва да е под 20 километра в час, без бури високо в атмосферата, а в момента той е над 30 километра в час. 

Когато времето позволи ракетата ще бъде изстреляна от военната база Медано дел Лоро, в Могуер (Уелва). 

Според изпълнителния директор на компанията - собственик Езекиел Санчес, тя вече е напълно готова, след като преди две седмици успешно е преминала теста, който анализира състоянието на двигателите. Изстрелването й ще бъде координирано от експерименталния център "Ел Ареносийо" на Националния институт по аерокосмически технологии. 

"Работихме като екип, спазвайки всички процедури, за да гарантираме безопасното изстрелване на Miura 1", каза Санчес и допълни, че първият полет ще продължи 12 минути до 153 километра височина. Ракетата е дълга 12.5 метра и е проектирана да повдига полезни товари до 250 килограма. Инженерите на компанията вече работят върху следващата - Miura 5, която се планира да излети през 2024 година от Куру, във Френска Гвиана. Компанията се надява да постигне намаляване на разходите за изстрелване и опазване на околната среда чрез многократно използване на космическите ракети.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени