Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Европарламента представят археологическите перли на Източните Родопи

На 1 юни, в Европейския парламент, България ще представи своя археологически и културен шедьовър - скалния античен и средновековен град Перперикон.

В продължение на четвърт век крепостта е проучвана от проф. Николай Овчаров. За Радио България археологът уточни, че в Брюксел ще бъде представен не само Перперикон. Разбираемо, със своите близо 7000 години история, градът ще е в центъра на изложбата. Над 40 фотографии показват знакови места от миналото на Източните Родопи, като храма на Орфей при с. Татул, както и по-късни паметници от античността и средновековието. Проявата е организирана по покана на евродепутата от ДПС Искра Михайлова в рамките на програмата за „Новия европейски Баухаус“*.  Акцент в изложбата  е и 4 метров макет на античния Перперикон.

Представянето на античните забележителности на територията на Източните Родопи далеч не е първата инициатива на проф. Овчаров по посока на популяризиране на родното културно историческо наследство. Преди време той лансира и идеята

България и Гърция съвместно да представят като общ туристически продукт наследството на Орфей в Родопите. Пред Радио България историкът подчерта, че това е проект, който се осъществява по-скоро на местно общинско ниво от двете страни на границата.

„Няма защо да се лъжем, на Балканите тези неща стават трудно. Знаете много добре нашия спор с гърците за Орфей, който е безпредметен спор. Той има място и при за българи, и при гърци. Той е тракийски герой, който по-късно на базата на гръцката митология, на развитието на Александрийската школа, се превръща в един от основните герои на древногръцката митология и естествено на древногръцката литература. Така че няма какво да спорим, нещата са ясни. Виждате какво става и със Северна Македония. Това са Балканите. Така че на държавно ниво ми е трудно да си представя, че в скоро време ще стане. Но ние го правим на наше ниво, чрез съвместни програми с общини от Северна Гърция. Нашите екскурзоводи вече развиват и функционират такива маршрути, които включват обекти на територията на България и на Гърция. Имаме маршрут, който е много популярен сред туристите, който се започва от Перперикон, включва 9 обекта от Кърджали, а после се стига до Димотика, който е на около 30 км. от нашата граница в Северна Гърция. Един уникален град, който самите гърци доста са позабравили, макар да е бил в един период и столица на Византийската империя, с уникални крепости и т.н. Нашите туристи стигат до там, водени от Анастасиос Гуридис един наш приятел от Димотика, доктор по история и археолог.“

Въпреки неясното финансово положение в страната ни проф. Овчаров очаква и този археологически сезон да има проучвания на Перперикон, поне с помощта и парите на община Кърджали.

Лошото е, че в момента в България не знаеш към кого да се обърнеш, поради липсата на нормално редовно правителство. Но съм призовавал българските политици да се върнем към осъществяваното през 2021 г. финансиране. Тук не става дума само за Перперикон, а за цяла България. Приоритети бяха 6 обекта: Рациария край Видин - уникалната римска провинциална столица; Хераклея Синтика край Рупите, уникален античен град; Перперикон; Мисионис край Търговище - късноантичен и средновековен град; Провадия солниците, който е един разкошен археологически обект. За да имаме туризъм трябва да имаме концентрирани средства в няколко обекта, за да могат те да бъдат направени по всички правила. Защото разкриването на един град и превръщането му в обект на културния туризъм не е еднодневна или едногодишна работа. На Перперикон се работи близо 25 години, остават ни 3-4 години, изчислили сме го, за да може да бъде напълно завършен. С всички тези десетки милиони, които са вкарани по европейски програми за консервация и реставрация и инфраструктура, Перперикон до няколко години би могъл да бъде наистина една от перлите не само на България, без всякакво чувство за преувеличение казвам, и на световния туризъм.“

* „Новият европейски Баухаус“ е проект, обединяващ културното и творческото измерение с Европейския зелен пакт, като цели да покаже как устойчивите иновации предлагат осезаеми, позитивни изживявания в нашето ежедневие.

 

Снимки: perperikon.rim-kardzhali.bg, БГНЕС-архив

По публикацията работи: Михаил Димитров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна