Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живодар Терзиев: Нужни са по-сериозни наказания и нетърпимост към алкохол и дрога на пътя

Живодар Терзиев
Снимка: БГНЕС

"Нетърпимостта в обществото по всички теми - като започнем от политическата, минем през демографската и до това да се самоубиваме или убиваме нашите приятели на пътя, употребявайки алкохол, наркотици или ползвайки мобилни устройства - това е сериозен проблем и трябва да има непримиримост в самото общество". Това коментира пред БНР Живодар Терзиев - председател на Българската петролана и газова асоциация, която наскоро започна кампания "С бистър ум зад волана". Кампанията призовава водачите да не карат пияни и дрогирани. 

Според него обществото задължително трябва да настоява употребата на алкохол да е несъвместима с шофирането. А наркотиците изобщо не трябва да са част от обществото, категоричен бе той в предаването "Хоризонт до обед".

"Когато умишлено и демонстративно употребяваш алкохол и искаш да покажеш колко си велик зад волана, а и липсата на опит, завършва картинката много често трагично". 

Терзиев поставя акцент върху обучението на водачите, състоянието на пътищата, високата скорост и чувството за безнаказаност. 

Ако децата ни виждат агресивни и необуздани зад волана, и те ще бъдат такива като пораснат, предупреди той и призова да даваме добрия пример на децата. 

Според него ако има по-сериозни наказания, в рамките на няколко години това ще бъде преодоляно. 

Самият Терзиев признава, че често пътува, но:

"Имам един грях - че не мога да се отърва от мобилното устройство, което дори по време на движение използвам за съобщения и това трябва да бъде преустановено. Дал съм на моите деца пълно право да ме критикуват и санкционират, което помага".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени