Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как България не стана 16-та република на СССР, въпреки предателството на БКП, разказва документален филм

Снимка: desebg.com

На 4 декември тази година ще се навършат 60 години от едно решение, взето на разширен пленум на Централния комитет на БКП, което си поставя за крайна цел сливането на Народна република България със Съветския съюз.

Годината е 1963-а, а 6 десетилетия по-късно за това събитие се говори като за най-голямото предателство в българската история.

Тази вечер от 18:00 ч. в кино „Одеон“ ще бъде представен документален филм, посветен на този момент от новата българска история.

Режисьор на „16-та република. Предателството на БКП” е Димитър Коцев-Шошо, а оператор – Александър Станишев.

Филмът е реализиран с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие на Нов български университет (НБУ). 

„Мисля, че досега такъв филм не е правен. Идеята дойде от двамата съсценаристи – известния журналист Христо Христов, който много дълги години се занимава с архивите на Държавна сигурност, и проф. Евелина Келбечева - историк и изследовател в областта на историческата памет, на митовете и фалшификациите на историята“, отбеляза пред БНР-Радио София проф. Людмил Христов от НБУ ()  , изпълнителен продуцент на документалната лента.

По думите му фактът дълги години е бил крит, но историята трябва да се помни. Вероятно Тодор Живков е искал да умилостиви господарите си от Кремъл, за да получи някакви отстъпки, облаги и така нататък – били сме зависими и икономически, и политически от Съветския съюз.

„Използвани са документи и стенограми. Зрителите ще останат потресени от филма - допълни проф. Христов. – Много хора са знаели, но разбира се, официалната линия е била това да се отрича винаги, тъй като е позор.“

Премълчаването или изопачаването на истината е част от голямата подмяна на най-новата българска история, каза на свой ред режисьорът Димитър Коцев-Шошо:

„Противостоянието между хората, които се стремят към Европа, към свободния свят, и хората, които тъгуват по тоталитарното минало, някак попречи на обществения дебат – той да бъде ясен и да наречем нещата с истинските им имена, да се посочат и виновниците за това, което се е случвало.“

Във филма е направен е сериозен и обективен коментар с участието на видните български историци проф. Даниел Вачков, доц. Лъчезар Стоянов, доц. Живко Лефтеров, включително и директорът на Държавна агенция „Архиви“ доц. Михаил Груев.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.


По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!