Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца от целия свят показват „Природните чудеса на България“ в Рим

Снимка: Facebook/ AIBIA - Associazione Italo Bulgara in Abruzzo

Да нарисуваш „Природните чудеса на България“ в изолация, само по снимки и дълбоки емоции... Това направиха стотици българчета от цял свят преди две години, вдъхновени от едноименния конкурс на Българо-италианска културна организация АИБИА “Българи в Абруцо”, съвместно с БНУ ”БулгаринА” в град Пескара. Международната проява се осъществи под патронажа на Българското посолство в Рим и над 200 деца от 6 до18-годишна възраст от България и българските неделни училища по света нарисуваха с любов, неподвластна на пандемични и географски ограничения, Белоградчишките скали, средновековната крепост „Баба Вида“, Крушунските водопади, Чудните мостове, пещерата „Магура“, Казанлъшката роза и още много природни богатства на родината ни. В средата на месец май тази година най-добрите рисунки бяха показани за първи път в училище “БулгаринА” по повод честванията на празника 24 май.

Днес, по случай Международния ден на детето – 1 юни, те ще бъдат официално представени в Галерия “България” на Българския културен институт в Рим.

„Изложбата „Природните чудеса на България“ ще даде възможност на жителите и гостите на Вечния град да видят България през очите на нашите прекрасни деца“, категорични са организаторите. Рисунките ще могат да бъдат разгледани в Рим през целия месец юли. А подробности за откриването на самата изложба, за емоциите на децата и за България извън България ще ви разкажем в специален материал на страниците на Радио България съвсем скоро.

Вижте още:

Снимки: Facebook/ AIBIA - Associazione Italo Bulgara in Abruzzo



По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна