Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко забавяне на инфлацията в Германия през май до едногодишно дъно от 6,1%

Германската годишна инфлация се забави през май по-рязко от очакваното до 6,1% от 7,2% през април в резултат на по-слабо повишение на цените на енергията и на храните, показват предварителни данни на немската федерална статистика Destatis.

Това е най-ниската инфлация в Германия на годишна база от март 2022г., като осреднените очаквания бяха за по-слабо забавяне до 6,5 на сто.

През май потребителските цени в Германия се понижиха с 0,1% спрямо април, когато нараснаха с 0,4%. Това е първото понижение на инфлацията на месечна база от началото на годината.

Въпреки рязкото забавяне на инфлацията, тя все още остава далеч над целевото ниво на ЕЦБ от 2 на сто.

Графика на инфлацията в Германия (на годишна база)


Разходите за енергия се повишиха през май с едва 2,6% спрямо годината по-рано след повишение на енергийните цени с 6,8% през април. Растежът на цените на храните се забави до 14,9% от 17,2% месец по-рано, а инфлацията при при услугите намаля леко през май до 4,5% от 4,7% през април.

Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) се понижи през май с 0,2% спрямо април, когато се повиши с 0,6%, докато годишната хармонизирана инфлация се забави рязко до 6,3% от 7,6% месец по-рано, достигайки най-ниско ниво от февруари 2022 г. насам - от началото на руската инвазия в Украйна.

Германският министър на финансите Кристиан Линднер коментира, че последните данни за инфлацията са стъпка в правилната посока, но все още не е време да се каже, че всичко е ясно.

"За да сме сигурни, че тази тенденция няма да бъде подкопана, лихвената политика на Европейската централна банка и държавната фискална политика трябва да продължат да работят рестриктивно ръка за ръка“, написа Линднер в Туитър.

Подобни резкия забавяния на инфлацията бяха отчетени и при други членки на еврозоната, което предполага, че ценовият растеж може би спада по-бързо от очакваното в целия блок на единната валута.

По-рязкото забавяне на инфлацията, съчетано със слаби показатели за икономическия растеж, пък би трябвало да допринасят за повишена предпазливост при по-нататъшно повишаване на лихвените проценти от Европейската централна банка през близките месеци (юни и юли) след досегашния най-бърз темп на затягане на паричната политика в историята.

ЕЦБ увеличи лихвените проценти с рекордните 375 базисни пункта през последните 12 месеца и вече се ангажира с още едно повишение на заседанието през юни, но все още няма яснота дали то ще последвано от още едно и през юли.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени