Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тазгодишният събор "На мегдана на другата България" представя ритуали, свързани с розобера

Снимка: namegdana2023.bg

Български фолклорни групи от различни европейски държави се събират, за да се надпяват и надиграват на осмото издание на събора "На мегдана на другата България". Събитието се провежда на 3 и 4 юни в чешката столица Прага, а темата е Празник на Розата – розобер в долината на розите."Ще участват 80 групи от различни държави, ще има гости хореографи, жива музика, хоротека и много други изненади", съобщава пред БТА Тодор Ралев – хореограф в ансамбъл „Българи“ в Прага и организатор на тазгодишния събор. В него ще участват близо три хиляди наши сънародници, живеещи във Франция, Великобритания, Испания, Белгия, Германия, Нидерландия, Дания, Италия, Швеция, Полша и др. 

Ансамбъл „Българи“ в Прага

Българската общност в чешката столица ще направи демонстрация на типичните за Казанлъшкия регион ритуали, свързани с розобера. Събитието съвпада с честванията на 120-годишнината от провеждането на първия празник на розата в Казанлък, известен като столицата на Розовата долина. "Целта е всички заедно, ръка за ръка, да се съберем, да танцуваме на импровизирания мегдан, да се повеселим заедно, да обменим информация и опит и да си тръгнем оттам със стотици нови приятели", казва Тодор Ралев.

Тодор Ралев

През 2015 г. се заражда идеята да се даде възможност на всички български фолклорни формации, творящи извън границите на България, да се срещат всяка година на различно място, да се запознават, да обменят идеи и информация и най-вече – да се повеселят заедно на мегдана на нашата друга България и да станат приятели не само в социалните мрежи, съобщава БТА.

Повече информация за програмата на събора ще откриете на сайта на събитието - www.namegdana2023.bg

Вижте също: 

Снимки: личен архив на Тодор Ралев

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!