Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Стоянов очаква в края на 2024 г. летище "Граф Игнатиево" да е готово за новите Ф-16

Няма искане за увеличаване на българския контингент в Косово, посочи министърът

Димитър Стоянов
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов посочи, че въпреки забавянето, очаква в края на 2024-та година летище "Граф Игнатиево" да е готово за новите Ф-16. 

Забавянето на строителството е почти от три години, отбеляза Стоянов: "2018-та, декември месец, беше избран самолетът Ф-16. Още тогава трябваше да започнат да се правят задания, защо не са правени аз не мога да ви кажа. Първите строителни площадки бяха открити октомври месец 2022 година по време на служебния кабинет. Продължаваме да работим в тази посока, намаляване на забавяне не мога да коментирам". 

Димитър Стоянов съобщи, че още четири строителни площадки ще има на "Граф Игнатиево". Две от тях ще бъдат открити идните дни. Вече се строи на площадката на ескадрилния оперативен център, където се планират задачите по летателната дейност.

Втората площадка е складът за класифицирано оборудване. Комисията по отбрана одобри договора за класифицираното оборудване на днешното си заседание въпреки критиките от партия "Възраждане", че и по този договор няма фиксирани параметри. Министерството обясни, че ако няма договор, новопроизведените Ф-16 биха останали на склад в САЩ след производството им.

Министърът не се нае да коментира дали забавянето на строителството на "Граф Игнатиево" ще се наваксва. До края на 2024 година летището трябва да е готово:

"Така е по нашия план, дано следващото редовно правителство, което ще има парламентарната подкрепа, да успеят да влязат и в този график, който ние сме предложили", каза Димитър Стоянов. Остава ситуацията да се прекратяват договори заради неизпълнени условия, обясни още той:

"Водим преговори с тях - по взаимно съгласие, не желаем да изплащаме неустойки. Няма как да търсим и от тях неустойки, при условие че сме задали едни условия, а крайните цени са коренно различни. Какви неустойки да търсим от фирмата,  когато те са си изпълнили ангажимента, свършили са си работата, проектирали са го и казват: Да, това нещо ще го изградим за 10 милиона.

На днешното си заседание правителството одобри договор, свързан със способностите за защитен обмен на данни между бойните платформи на НАТО и на българските Военновъздушни сили и Военноморски сили. Документът трябва да мине и през парламента.

Служебният министър на отбраната коментира и ситуацията в Северно Косово, като отбеляза, че обстановката остава напрегната и се следи внимателно. Организирали сме денонощно дежурство, за да имаме своевременно получена информация. Към момента няма постъпило искане към българската страна за увеличаване на българския контингент, заяви министър Димитър Стоянов.

"Всички наши военнослужещи са живи и здрави, нямат проблем, изпълняват си функционалните задължения, включително и в тази част на територията на Република Косово, където са възникнали проблемите”, добави Стоянов.

Той подчерта, че България е декларирала оперативен резерв една рота. "Имаме такава готовност тази рота в седемдневен срок да бъде изпратена, но засега такова искане към нас не е постъпило", уточни той.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени