Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пригожин е поискал прокуратурата да разследва престъпления на високопоставени руски служители

Игор Конашенков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руското вътрешно министерство обяви за издирване двама бивши украински министри на отбраната и бивш началник на генералния щаб по обвинения в геноцид срещу цивилното население в Донбас.

Руските военни съобщиха, че са унищожили последния украински боен кораб.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви, че извеждането от строя на украинския кораб е станало преди два дни с ракетна атака.   
 
"В резултат на удар с високоточно оръжие в пристанището на Одеса беше унищожен последният боен кораб на украинския военноморски флот "Юрий Олефиренко".
 
По-рано през седмицата украинските власти съобщиха за въздушни удари и пожар в пристанището на Одеса.

Руското министерство на отбраната обяви също така, че силите му са изтласкали украински подразделения от позиции около селищата Красногоровка и Ясиноватая в Донецка област, която Москва обяви за анексирана. Продължават и сраженията около Авдеевка - голям град между двете селища, който до голяма степен беше разрушен по време на продължаващите от месеци боеве.

Собственикът на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин е поискал прокуратурата да разследва престъпления на високопоставени руски служители преди и по време на военната кампания на Русия в Украйна. Пригожин и друг път е обвинявал министерството начело със Сергей Шойгу, че саботира военните действия.

Властите в Киев настояха да не бъде удължавана забраната за износ на зърно от Украйна, въведена от пет европейски държави и страната да участва в консултациите по въпроса. Земеделският министър Николай Солски смята, че ембаргото няма да реши въпроса с пренасищане на пазара с украинско зърно, но може да даде повод на Русия отново да блокира сделката за износ на продукти от украинските пристанища.



По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени