Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: Във време на глобални сблъсъци и противоречия туризмът изгражда мостове между народите

Снимка: Прессекретариат на президента

Президентът Румен Радев връчи държавни отличия за принос за популяризирането на българското културно-историческо наследство. На церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 държавният глава удостои генералния секретар на Световната федерация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили с орден "Свети свети Кирил и Методий" първа степен, а професор Алесандра Прианте, директор на департамент "Европа" към организацията, с орден "Свети свети Кирил и Методий" втора степен.

Двамата гости са в България, за да участват в 68-та сесия на Регионална комисия "Европа" към Световната организация по туризъм. Форумът събира делегации от близо 40 държави.  

Румен Радев подчерта, че двамата наградени са едни от най-уважаваните имена в сферата на международния туризъм: "И горещи поддръжници на все по-активната роля, която нашата страна играе в определянето на дневния ред на международния туризъм.

Но искам да подчертая нещо важно, специално за г-н Пололикашвили и неговата организация и тяхната роля в днешните времена на сблъсъци и противоречия в глобален план -  да градят мостове между народите, да работят за сътрудничество и разбирателство, за изграждане на мир, стабилност и сигурност, за устойчивото икономическо развитие на света", каза президентът, откроявайки приноса на туристическия сектор за мира, стабилността и сигурността във време на остро противопоставяне.

Държавният глава отбеляза усилената работа на българското Министерство на туризма и бранша, благодарение на които туризмът на страната е постигнал по-високи резултати, спрямо тези преди Covid пандемията. 

След официалната церемония държавният глава проведе среща с отличените, по време на която бяха обсъдени възможностите за утвърждаването на България като популярна дестинация за целогодишен туризъм. Обща бе позицията, че страната ни има  значителен потенциал, особено в културния туризъм. Бе отбелязана и ключовата роля на транспортната свързаност в регионален и глобален план за подобряване на перспективите пред сектора в България.




По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени