Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спартак (Вн) и Септември изпаднаха във Втора лига, ексцесии в Стара Загора

Спартак Вн и Септември изпаднаха във Втора лига
Снимка: БТА

Спартак 1918 Варна победи Септември с 1:0, но въпреки това отпадна от efbet Лигата след само един сезон в групата. Септември също ще играе през следващия сезон във втора дивизия след успеха на Хебър като гост над Ботев Враца с 3:2. В третия мач Берое и Пирин завършиха 1:1.

Ботев Враца и Берое с по 32 точки, Пирин с 31 и Хебър с 29 ще определят в последния кръг тимът от Първа лига, който ще играе на бараж. Спартак Варна и Септември с по 25 точки изпадат.

В последния кръг Ботев (Враца) гостува на Септември, Хебър приема Берое в Пазарджик, а Пирин е домакин на Спартак Вн. 

Първата сериозна ситуация в мача Спартак - Септември бе за гостите във втората минута, когато Митко Митков стреля от около 20 метра, но вратарят на домакините Кристиано Фигейредо успя да избие топката. В 6-та минута Евандро засече с глава топката след центриране отляво, но тя премина над вратата на Септември. В 13-та минута Денис Баланюк изведе Румен Руменов в добра позиция отляво по атаката на домакините, който стреля от границата на наказателното поле, но неточно. В 15-та минута домакините можеха да открият резултата, но след удара на Иван Йорданов, който прехвърли вратаря Димитър Шейтанов, Мартин Николов успя да изчисти с глава топката от голлинията на вратата на Септември.

В 34-та минута късметът бе на страната на Спартак 1918 Варна. Александър Тодоров стреля много опасно, но топката се отби в гърдите на вратаря Кристиано Фигейредо. В 37-та минута Иван Йорданов изпълни опасно пряк свободен удар от около 25 метра, но топката премина над вратата на гостите. В 40-та минута вратарят на домакините Кристиано Фигейредо успя да избие топката след силен и опасен удар на Айкут Рамадан. В 44-та минута Лерой Микелс опита далечен удар, но топката попадна в ръцете на вратаря на гостите Димитър Шейтанов.

В 58-та минута Спартак 1918 Варна можеше да вкара гол. Лерой Микелс центрира отдясно, а Евандро засече топката с глава, но вратарят Димитър Шейтанов успя с крак да я избие и да предотврати сигурно попадение. В 73-та минута след центриране и разбъркване в наказателното поле на домакините топката стигна до Стефан Милич, който от десетина метра стреля много неточно над вратата. В 83-та минута Жоао Марио бе изведен в отлична позиция отдясно по атаката на домакините, напредна и излезе срещу вратаря на гостите Димитър Шейтанов и с удар вкара победния гол за „соколите“.

Във втората минута на допълнителното време Лерой Микелс можеше да вкара нов гол за Спартак 1918 Варна, но вратарят Димитър Шейтанов показа класа и изби топката. В заключителните секунди на мача Септември на два пъти пропусна да изравни, като при първата ситуация отлично се намеси вратарят Кристиано Фигейредо, а при втората Александър Белоесов изчисти от голлинията.

Отборът на Хебър (Пазарджик) постигна ценна победа в борбата си за оцеляване в Първа лига, след като спечели с 3:2 при гостуването си на Ботев (Враца) в среща от 34-ия кръг на шампионата. Тимът от Пазарджик стигна до успеха с голове на Венсан Марсел, Георги Вълчев от дузпа и Стоян Стоичков, а за врачани точни бяха Клери Сербер и Марко Мажуга, като и петте гола в срещата паднаха през втората част. С победата Хебър запазва 14-ата позиция в класирането, но вече с актив от 29 точки - с 2 точки по-малко от 13-ия Пирин (Благоевград), и си гарантира минимум бараж за оставане в елита, след като в другия двубой от групата на изпадащите Спартак (Варна) победи Септември и кръг преди края на първенството двата тима вече нямат шансове да се спасят и да изпреварят отбора, воден от Любослав Пенев. Ботев (Враца), който си осигури участието в Първа лига и през следващия сезон, остава на 11-о място в подреждането с 32 точки, колкото има и 12-ият Берое.

Първата част на сблъсъка премина на по-ниски обороти и положенията пред двете врати бяха малко.

В 14-ата минута гостите бяха близо до откриване на резултата. Октай Хамдиев центрира отдясно към наказателното поле на Ботев (Враца), където Марк-Емилио Папазов получи достатъчно време да овладее и да стреля, но изстрелът му рикошира в крака на Диего Фераресо и мина покрай гредата на Федерико Бариос.

Осем минути по-късно домакините отговориха с опасен удар на централния защитник Меси Биатумусока, който след центриране от корнер надскочи Георги Вълчев и засече с глава, но топката се отби в напречната греда на вратата на Хебър и излезе в аут. С това се изчерпаха и по-любопитните ситуации през първото полувреме. 

Три минути след подновяването на играта след почивката играчите на Любослав Пенев откриха резултата. Октай Хамдиев проби отляво, навлезе в наказателното поле и центрира към точката за изпълнение на дузпа, където включващият се от втора позиция Венсан Марсел засече неспасяемо в горния ляв ъгъл на Федерико Бариос, за да даде аванс на своя тим.

Малко след това Меси Биатумусока отново бе оставен непокрит на границата на вратарското поле при центриране от корнер и стреля с глава, но не съумя да уцели вратата. 

В 56-ата минута обаче Ботев (Враца) стигна до изравнително попадение. Чавдар Ивайлов изведе Даниел Генов с пас зад защитата на Хебър и Генов комбинира с Клери Сербер, който на празна врата реализира за 1:1.

Осем минути по-късно гостите от Пазарджик получиха право да изпълнят дузпа. Алехандро Серано центрира от ъглов удар, Мартин Михайлов засече с глава и топката срещна ръката на Диого Барбоса. Главният съдия Иво Андреев прегледа повторение на ситуацията с помощта на системата ВАР и посочи бялата точка. Георги Вълчев не сбърка при наказателния удар, за да изведе Хебър за втори път напред в резултата. 

В 79-ата минута футболистите на Любослав Пенев сложиха точка на спора с трети гол. Тимът от Пазарджик организира бърза контраатака по десния фланг, където Анте Живкович пое в наказателното поле и видя включването на резервата Стоян Стоичков, който от около 10 метра разстреля Федерико Бариос за 3:1. 

До края на мача домакините потърсиха намаляване на изоставането си и успяха да върнат едно попадение в четвъртата минута от добавеното време на срещата, когато Браян Мендоса стреля по диагонала, Петър Дебърлиев парира изстрела, но Марко Мажуга се озова на точното място, за да добави в опразнената врата и по този начин оформи крайния резултат - 2:3.

Берое завърши наравно 1:1 у дома с Пирин в двубой от 34-ия кръг в Първа лига, за разпределение на местата между 11-то и 16-то.

Старозагорци имаха шанс да поведат в резултата след спокойното начало. В 18-ата минута Максим Ковальов спаси удар на Васил Василев след бърза контра.

След точно половин час Ковальов отново се намеси добре след шут на Серкан Юсеин.

В 31-ата минута удар на Василев се отклони в крака на Раян Сенхаджи и влезе във вратата на "орлетата".

В 50-ата минута Симеон Мечев центрира от ъглов удар, и при опит за гол с глава на Клайдер Машедо завърши с топка в напречната греда след намеса на Максим Ковальов. 

Три минути след това Серкан Юсеин отне топката от Андрей Йорданов и подаде към Симеон Мечев и той шутира неточно, а в 66-ата минута Иван Гошев трябваше да се намесва решително, след удар от разстояние на Даниил Кондраков. 

В 88-ата минута Тонислав Йорданов би от дъгата на наказателното поле, но стражът на гостите се намеси решително. 

В седмата минута на допълнителното време обаче Пирин получи правото да изпълни дузпа, която съдията Кристиян Колев отсъди след намесата на системата за видеоарбитраж. Сана Гомеш докосна топката с ръка, след като беше на стената при изпълнението на пряк свободен удар за гостите от Благоевград. Защитникът на Берое остана изключително ядосан след съдийското решение и недоволстваше бурно, заради което беше отстранен с червен картон. 

Зад топката на бялата точка застана Кондраков, който в 99-ата минута с точен шут направи 1:1.

След края на мача се стигна до ексцесии с феновете на Берое на стадиона в Стара Загора и бе ударен човек от щаба на домакините.


По публикацията работи: Светослав Табаков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна