Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският премиер обсъжда с европейски колеги миграционни проблеми

Риши Сунак - премиер на Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Британският премиер Риши Сунак ще се присъедини към срещата на Европейската политическа общност в Молдова, в рамките на която ще бъдат засегнати въпросите на сигурността по границите и предоставянето на убежище.

Това става на фона на официални данни, че обществените разходи във Великобритания за системата за предоставяне на убежище са се увеличили четири пъти, откакто консерваторите са на власт за последните 10 години.

Риши Сунак иска да обсъди с другите европейски лидери начини за намаляване на броя на хората, търсещи убежище.

Според информация от Даунинг стрийт Риши Сунак ще заяви на срещата, че Европа е изправена пред безпрецедентни заплахи по границите си от Русия на Владимир Путин и ръст на „нелегалните имигранти“.

Британският премиер смята, че Европа не може да се справи с проблемите от пълното презрение на Путин към суверенитета на други страни до нарастването на организираната имиграционна престъпност, ако правителствата и институциите на континента не работят в тясно сътрудничество. 

Сунак ще обяви началото на преговорите за ново споразумение с Молдова за депортиране на незаконно пристигнали молдовски граждани.

Подобна сделка с Грузия вече влезе в сила. Очаква се премиерът да обяви също и ново партньорство с България, „за да се помогне на длъжностните лица да разрушат бизнес модела на бандите за трафик на хора“.

Срещата ще бъде шанс за ЕС да покаже подкрепа за молдовското правителство, което е под натиск да попадне в орбитата на Кремъл.

Създаването на Европейската политическа общност е идея на Еманюел Макрон за по-широка платформа за диалог между европейските държави за координиране на действията в различни секторни политики. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна