Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев е поискал отлагане на заседанието на Пленума на ВСС, на което трябва да се обсъди отстраняването му

Снимка: архив

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев е поискал отлагане на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, на което трябва да се обсъди първото искане за неговото отстраняване от поста.

Два са мотивите – първият е, че Иван Гешев е в командировка в Бургас на международна конференция, която е планирана отдавна. Вторият е внезапно заболяване на неговия представител – адв. Томова.

В случай, че не бъде отложено обсъждането, пише тя в искането си, тя настоява производството да бъде спряно заради искането на обвинител номер 1, внесено в понеделник Конституционния съд, с което той иска да бъде казано дали може Висш съдебен съвет с изтекъл мандат да се занимава с кадрови въпроси, включително и с освобождаването и назначаването на тримата големи в съдебната система.

В момента върви дебат, като междувременно стана ясно, че по повод искането, което припомням е свързано с твърдения, че главният прокурор се е намесил в разследването на взрива до автомобила му на 1 май са внесени допълнителни искания както от Гешев, така и от хората, които застанаха зад това искане. Това са шестима членове на прокурорската колегия. В този смисъл така и иначе днес няма да се стигне до обсъждане по същество. Въпросът е какво ще решат съдебните кадровици и дали да се произнесат поне по исканията. Това ще стане ясно малко по-късно.

Междувременно Гешев изпрати своето становище по второто искане, което внесоха с четирима от гореспоменатите шестима съдебни кадровици.

То беше свързано с изявления на Иван Гешев на 15 май, в което говори за това, че трябва да бъде изринат политическия боклук. В своето становище главният прокурор смята, че първо, то е недопустимо, защото в момента имаме Висш съдебен съвет с изтекъл мандат, тоест отново се позовава на  своите твърдения до Конституционния съд, но по-важното е, че разсъждава върху значението на фразата "политически боклук" като казва, че това е събирателно съществително, без каквато и да е конкретика или пък нарицателно, което широко се употребява в ежедневието не само у нас. Предстои да видим какво ще е развитието по сюжета, свързан с отлагане на заседанието.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!