Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Георгиева: Детето е безкомпромисния зрител в залата!

2
Боряна Георгиева
Снимка: Мая Данчева

На деня на детето гост в "Нощен Хоризонт" е Боряна Георгиева, актриса, педагог, рижисьор, преподавател в Катедра Куклен театър, факултет Сценични изкуства в НАТФИЗ.

Да се посветиш на кукления театър означава непрекъснато да откриваш нови нюанси в творческия процес. Да търсиш подходящия изказ и форма, които да развият сюжетната линия и да достигнат най-пълно до зрителя. Режисирането на такъв спектакъл излиза от рамката, винаги се отличава със собствена образност, абстракция и метафора, своя динамика и чувственост - за това разказа Боряна Георгиева.

"Ние мислим, че децата не разбират, но това не е така. Детето е един малък човек, който просто няма много опит. То е точно като нас.

Аз разбирам така изкуството за деца - за тях трябва да се твори, както за възрастни, само че по-добре.

Чистотата и откровението при децата - да - защото детето е безкомпромисния зрител в залата! На децата можеш всичко да им обясниш, стига да намериш пътят към тях", каза за БНР Боряна Георгиева.

Д-р София Ангелова също се включи в разговора в "Нощен Хоризонт" след концерт срещу тютюнопушенето:

"Емоцията е страхотна, но съм удовлетворена, защото в днешното време разделно една кауза, видях, че може да обедини хората", сподели д-р Ангелова.

"Моите студенти също биха припознали тази кауза срещу тютюнопушенето, защото те са едно поколение от прекрасни деца, които носят добротворство, те нямат нашия егоцентризъм, те дори искаха днес да отидат в едно онкоотделение и да зарадват с нещо децата там - да им дарят усмивки и надежада", допълни Боряна Георгиева.


Доц. Боряна Георгиева - актриса, педагог, рижисьор, преподавател в Катедра Куклен театър, факултет Сценични изкуства в НАТФИЗ. Режисьор е на постановките: Мечтания в 24 мажор”; “Приказки (Ей -така)”; “Приказки (По-така)”; “Театрална изложба”; “Български народни приказки и песни”; “Патиланци” по Ран Босилек; “Турски народни приказки и песни”; “Съкровището на Силвестър”, “История с Мечо, патоци и Лиса. История дето съвсем ще ви слиса”; “Кино-театър Българан”; “Снежната кралица”.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени