Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг: Всички страни членки на НАТО са за Украйна да се присъедини към нас

Йенс Столтенберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от западните си съюзници яснота за бъдещето на страната в НАТО и ЕС. На срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова с участието на над 40 европейски лидери Зеленски призова за доставка на системи за противовъздушна отбрана Patriot и бойни самолети на Украйна. Нидерландия започва "възможно най-скоро" обучението на украински пилоти на Ф-16, обяви премиерът Марк Рюте. .

При пристигането си в Молдова Зеленски изрази убеждението си, че Украйна ще спечели войната. "Когато победим, войната ще спре", обяви той. И призова съюзниците към бързи решения:

"През лятото във Вилнюс, на срещата на върха на НАТО, е необходима ясна покана за членство на Украйна и гаранции за сигурност по пътя към членството в Алианса. А през есента очакваме положително решение за членството ни в ЕС".

Всички страни членки на НАТО са единодушни, че Украйна трябва да се присъедини към нас, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг в Осло, където заседаваха външните министри от Алианса. Но предупреди:

"Не знаем кога ще приключи войната. Първо трябва да помогнем на Украйна да оцелее в тази война, а след това да подготвим гаранции за сигурността на Украйна след края на войната".

Гаранции за сигурността обеща и германският канцлер Олаф Шолц, въпреки че външната министърка Аналена Бербок по-рано каза, че "по време на война е пределно ясно, че не можем да говорим за влизане в НАТО".

Литовският президент Гитанас Науседа смята, че западните съюзници трябва да намерят начин да компенсират Украйна за невъзможността да ѝ предложат пълноправно членство в НАТО.

Пълноправно членство в НАТО все още очаква и Швеция, която за сега е спирана от Турция и Унгария. Въпреки това шведският първи дипломат Тобиас Билстрьом участва наравно с колегите си във форума в Осло, който подготвя срещата на върха през юли.

В опит да пребори ветото на Турция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг скоро ще посети Анкара за разговори с преизбрания президент Реджеп Ердоган.



По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна