Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бързането във ВСС наподобява на начина, по който беше избран Гешев"

Димитър Марков: Този ВСС няма моралната легитимност да освободи главния прокурор и да избере нов

"НС трябва максимално бързо да подходи към конституиране на нов ВСС"

Димитър Марков
Снимка: ЦИД

"Ситуацията ескалира изключително много. Ставаме свидетели в момента на едно припряно бързане с цел - постигане на едно определено решение, което много наподобява на начина, по който беше избран главният прокурор преди няколко години. Тогава бяха сходни критиките. Продължавам да смятам, че настоящият ВСС не разполага с моралната легитимност да вземе тези решения. Още по-малко, ако не се конституира нов Висш съдебен съвет в обозримо бъдеще и се стигне до избор на нов главен прокурор от този ВСС. Което, макар и малко, все още остава вероятно, ако процедурата тръгне с такава скорост". 

Коментара направи пред БНР Димитър Марков, ръководител на Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията. Според него "буди тревога този блоков принцип, по който действат във ВСС, и хората, които си смениха синхронно мнението много бързо, създават усещането, че това е в резултат на координирани действия". 

По думите на Марков парламентът трябва максимално бързо да подходи към конституиране на нов ВСС:

"Нещо, което приетият законопроект за разследване на главния прокурор малко спъва, тъй като той на практика анулира избора на квотата на съдебната власт, т.е. бъдещият ВСС ще бъде конституиран чак когато и тази квота се избере отново. Което разлива във времето този процес доста повече от това да се избере липсващата парламентарна квота. Което поставя още повече въпроси. Искането до КС също е проблематично, тъй като знаем какъв хаос би се създал, ако главният прокурор бъде отстранен, а след това КС се произнесе, че това не е конституционно". 

Димитър Марков подчерта, че няма гаранции, че новият ВСС ще е морално легитимен, но "поне няма да е морално компрометиран".

Интервюто на Диана Янкулова и Силвия Великова с Димитър Марков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна