Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гешев не успя да блокира във ВСС искания за отстраняването си

Главният прокурор Иван Гешев
Снимка: БГНЕС, архив

Главният прокурор Иван Гешев не успя да блокира процедурата във Висшия съдебен съвет по първото искане за отстраняването му от поста. Гешев не се яви на днешното заседание, защото беше зает, а адвокатката му се е разболяла. Второто искане за отстраняването на обвинител №1 от поста му се очаква да бъде обсъдено в понеделник.

Иван Гешев избра да участва в международна конференция в Бургас, вместо да присъства на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, свикано заради първото искане за отстраняването му от поста. Чрез своята адвокатка обвинител №1 поиска отлагане на заседанието, но мнозинството съдебни кадровици гласуваха против. 

Прийоми, познати от съдебните процеси, в които подсъдимите се опитват да отложат резултата, бяха видяни по време на заседанието на Съвета. Освен отдавна планираната конференция като основание за искане за отлагането на заседанието, адвокатката на Иван Гешев изпрати болничен лист за внезапен здравословен проблем.

Алтернативно беше поискано спиране на процедурата, докато Конституционният съд каже по питането на обвинител номер 1 може ли Висшият съдебен съвет, който е с изтекъл мандат, да взима легитимни решения.

И двете искания бяха отхвърлени, макар и с различни мнозинства, след което последва близо 4-часово обсъждане по множеството доказателствени искания на двете страни в процедурата.

Шестимата членове на Прокурорската колегия, които смятат, че с намесата си в разследването на взрива до автомобила му на 1 май главният прокурор е извършил тежко нарушение на служебните си задължения и затова трябва да бъде освободен, поискаха да бъдат изслушани и заместникът му Борислав Сарафов, заместникът на заместника му в Националното следствие Ясен Тодоров и следователите, които са били на местопрестъплението.

Обвинител номер 1 пък поиска прилагането на множество документи и интервюта, изслушване на прокурорите по делото и на мистичния израелски експерт, посетил мястото на взрива, без да има процесуална роля.

Голяма част от исканията бяха допуснати и ще се обсъждат в процедурата по същество.

Малко преди заседанието на Висшия съдебен съвет бяха разпространени мотивите по второто искане за отстраняването на Иван Гешев от 4-има членове на Прокурорската колегия, които по повод израза "политически боклук", който Гешев многократно употреби на първата си  си медийна изява след взрива, настояват, че той е нарушил етичните правила и затова трябва да бъде отстранен.

В дълъг отговор Гешев коментира израза "политически боклук". Позовавайки се на Европейската конвенция по правата на човека, той заявява, че с използването му е изразил лично мнение, освен това не било насочено към конкретен политик. В ежедневието политиците често биват определяни от граждани и дори от журналисти не само в национален, но и в световен мащаб като политически боклук. Това е и причината да употребя този израз, пише в становището си Иван Гешев.

Дебатът по допустимостта на това искане ще е в понеделник, откогато обвинител номер 1 ще е в 5-дневен отпуск.

На въпрос няма ли това да ограничи правото му и да забави във времето финала на двете процедури, които най вероятно ще бъдат обединени в едно, служебният правосъден министър Крум Зарков коментира:

"Важно е процедурата да бъде изрядна, в това число човекът, който се защитава, в случая господин Гешев, да има правото да го направи. Не мисля, че шиканиране на процеса от какъвто и да е характер ще повлияе на скоростта на взимане на решение."

В отговор на въпрос шиканиране ли е това, което се случва, Зарков каза:

"Струва ми се, че днешната молба за отлагане и спиране на производството беше несъстоятелна. Трябва да се върви, без да се препуска, без да има състезания или някаква извънредност, но срочно, така както по принцип би трябвало да функционира всяка институция, и правосъдието като цяло."

Зарков каза това минути след като положи държавния печат под промените в НПК, с които се въвежда механизъм за разследването на главния прокурор и се сваля мнозинството за отстраняването му. Те вече са заложени в утрешния брой на Държавен вестник и от следващия понеделник ще са в сила.

Но още преди приемането им Иван Гешев обяви, че ще ги прати в Конституционния съд.

Може ли това, както и питането на Гешев за легитимността на Висшия съдебен съвет да замрази двете искания за неопределено време?

"Сезирането на Конституционния съд по противоконституционност на един закон не спира неговото изпълнение", убеден е Крум Зарков. Което означава, че когато се стигне до гласуване по исканията за отстраняването на Иван Гешев, ще са достатъчни само 13 гласа, които, ако се съди по днешните процедурни гласувания, изглеждат налични.

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна