Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кулата" – една модерна приказка за модерния объркан свят

6
Снимка: Театър 199

Една нова българска пиеса започва сценичния си живот в Театър 199 "Валентин Стойчев". Пиесата е на младия актьор Борис Кръстев, който спечели с нея конкурса за нова българска драматургия, организиран от Театър 199 на името на голямата актриса Славка Славова. Творбата му беше отличена в конкуренцията на още 45 текста, участващи в конкурса.


"Написах този текст през 2020 година и по това време нямах никакво намерение той да става публичен. Бях едва на 20. Сега, от позицията на моите 23 години, а скоро 24, това ми се струва много малко и далечно. Предполагам, с времето текстът узря в мен, без да мисля за него. Казвам узря, защото спрях да го приемам толкова лично, колкото по онова време (колко хубаво звучи…), а не защото съм започнал да го разбирам повече. Аз все още не го разбирам, но това спря да ме притеснява и реших на майтап да го пусна на конкурса. Макар да не изглежда така, наистина текстът ми е много личен. Все още е. Написах го на един дъх… отне около час. Изля ми се отнякъде и аз започнах, без да мисля какво искам да кажа и как искам да свърши… да пиша.

Искам да благодаря на Театър 199, на журито на конкурса и на целия прекрасен екип, който се захвана да разкаже моята "приказка". Те намериха ключа. Благодаря ви! Думите са малко! Благодаря!", споделя по повод премиерата Борис Кръстев.


Пиесата "Кулата" оживява на сцената в постановка на режисьора Съни Сънински.

"Да представим едно ново българско име в драматургията – това беше най-важното за мен. Но от друга страна, търсех и собствената си мотивация – ако текстът не беше ме докоснал, аз нямаше да мога да направя нищо. Текстът сам по себе си е интересен, игрови, модерен. Това е една модерна приказка, която ни напомня за съвремието – през цялото време ние виждаме този модерен, объркан свят, който търси себе си", казва режисьорът Съни Сънински.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


В представлението участват актьорите Йоана Буковска-Давидова (в ролята на Принцесата), Свежен Младенов (Рицарят) и Йордан Ръсин (Принцът).

Сценографията е дело на Юлиян Табаков, автор на музиката – Емилиян Гацов-Елби, хореограф – Мила Искренова.

"Кулата" можете да гледате на 4 и 23 юни от 20 часа в Театър199.

Снимки: Театър 199 „Валентин Стойчев“
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна